Alfréd
-2 °C
2 °C

Körtelefonnal figyelmeztet az APEH

2006.05.10. 16:01
Már csak kétezer elektronikus adózásra kötelezett regisztrációja hiányzik. Az APEH õket félmillió forinttal is büntetheti. Baja Ferenc kormánymegbízott szerint a vállalkozók jól vizsgáztak.

Zavartalanul mûködik az elektronikus adóbevallási rendszer, nem igazolódtak be a sajtóban is megfogalmazott aggályok - jelentette be az APEH. Vámosi-Nagy Szabolcs elnökhelyettes szerint eddig 680 ezer bevallás érkezett az ügyfélkapun keresztül 96 ezer cégtõl.

A május 1-jétõl elektronikus adóbevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett 51 ezer cég, illetve magánszemély közül május 6-ig 1100 nyújtott be bevallást. A központi adattárban ugyanakkor még 45 ezer, az adóhivatal által nem feldolgozott bevallás van.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) elektronikus kormányzat központjának (ekk) kormánymegbízottja szerint a vállalkozók jól vizsgáztak. Úgy véli, a többség határidõre teljesíteni tudja elektronikus bevallási kötelezettségét. A kormánymegbízott szerint fûzõdnek érdekek ahhoz is, hogy ne legyen átlátható a járulékfizetési rendszer. A munkavállalóknak érdemes figyelemmel kísérniük, hogy a munkáltatók befizették-e a járulékokat, mert ennek alapján juthatnak majd hozzá a szolgáltatásokhoz - hangzott el a tájékoztatón.

Súlyos szankció és ellenõrzés

E-adózás
Május 12-ig mintegy 51 ezer - a 10 ezer legnagyobb és a kiemelt adózók, valamint a havi, illetve negyedévi bevallásra kötelezett, munkáltatónak, illetve kifizetõnek számító - cég mintegy 2 millió munkavállalójáról várnak adatokat. Mintegy 1,2 millió foglalkoztató számára az elektronikus bevallás 2007-tõl lesz kötelezõ. Az APEH már megkezdte ennek a körnek a tájékoztatását is. Eddig 120 ezer levelet küldtek ki.

Április végén még a regisztrációk harmada hiányzott, de mostanra az erre kötelezett mintegy 51 ezres körbõl már csak körülbelül 2 ezren nem regisztráltatták magukat. Őket most körtelefonnal figyelmeztette az adóhivatal. Az érintett cégek februárban névre szóló tájékoztatást kaptak kötelezettségükrõl. A regisztrációt elmulasztókat az adóhivatal legfeljebb 500 ezer forintos bírsággal sújthatja. A moratórium a regisztrációt nem teljesítõkre nem vonatkozik, a szankcionálást mindazonáltal egyedileg mérlegeli az APEH.

Az adóhivatal május végéig türelmes a központi rendszeren keresztül május 31-ig feladott hibás, illetve késedelmes bevallásokkal kapcsolatban. A bevallások határideje továbbra is május 12., s a fizetési kötelezettségeket is határidõre teljesíteni kell - hangsúlyozták az adóhatóság vezetõi.

Jönnek az ellenõrzések

Az APEH május 17-én megkezdi az elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett munkáltatóknál az ellenõrzéseket. Nem csak azoknál jelennek meg a revizorok, akik nem teljesítették bevallási kötelezettségüket, hanem kitérnek erre a jelenleg folyó mintegy 10 ezer ellenõrzési folyamatban is.

Az adóhivatal által május 22-ig várt mintegy 2,5 millió személyi jövedelemadó (szja) bevallásból 1,357 millió már megérkezett, ezek kétharmadát az APEH honlapjáról letöltött nyomtatványon nyújtották be. Eddig összesen 42 milliárd forintot igényeltek vissza. Az APEH 806 esetben késlekedett a visszatérítéssel.