Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szegényednek a magyar gazdagok

2002.05.23. 13:48
Tavaly a legjobban kereső magyar 1,8 milliárd forintot söpört be, ami bizonyos nézőpontból sok, viszont kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Általában is szegényedtek a gazdagok: az első száz "forrásadós" átlaga egy esztendő alatt 56 millió forinttal csökkent - derül ki az APEH összesítéseiből.
Tavaly is a forrásadó alá tartozó jövedelmek voltak a legmagasabbak, ezen a listán a legnagyobb adózó 1,8 milliárdot kaszált, az első száz átlaga 268 millió forint volt. Lefelé görbülhet a top 100 szája, ha arra gondol, egy évvel korábban a listavezető 2,2 milliárdot vallott be, az átlag pedig 324 millió volt. A csökkenést az APEH annak tulajdonítja, hogy megtorpant a tőzsde és az ingatlanpiac.

A nagyon jól fizetett külföldi

A legnagyobb személyi jövedelemadózó 385 millió forintos jövedelmet írt a bevallásra tavaly. Az illető külföldi állampolgár volt. Az első 100 legjobban kereső körébe minimum 72 millió forintos éves jövedelemmel lehetett bekerülni.

Összességében a legmagasabb adóalapot bevallók 100-as toplistájának egy főre jutó jövedelme 8 millióval, 111 millió forintra csökkent. A 100-as listára kilenc nő került be.

Az éves átlag közel egymillió

Az összevont éves átlagjövedelem tavaly 16,3 százalékkal, 980 ezer forintra nőtt az önbevallóknál - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese csütörtökön, Budapesten.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint az átlagos adóterhelés 2001-ben 0,5 százalékponttal, 21,8 százalékra csökkent az adókedvezmények hatására. Tavaly az önbevallók átlagosan 282 ezer forint adót fizettek be ami 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az elnökhelyettes elmondta: az önállóan beküldött bevallások 94 százalékos feldolgozottsága alapján mintegy 2,2 millió ember összesen 2100 milliárd forint jövedelmet ért el, ami 17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

29 százalékos terhelés

Az átlagos bérből származó jövedelem 1,02 millió forint volt, így az átlagjövedelmek nem érték el a felső adósávot. Az önbevallók befizetett adója majdnem olyan ütemben nőtt, mint az adóalap, így az adóterhelés az adókedvezmények nélkül 29,7 százalék volt.

Vámosi-Nagy Szabolcs azt is hangsúlyozta, hogy a benyújtott bevallások 6,6 százaléka volt hibás, amely alapján fel kellett venniük a kapcsolatot a bevallóval. Az elnökhelyettes szerint ez a szám kiemelkedően jónak számít.

Nem volt ingatlanos év

Az önbevallók összessége 409 milliárd forintnyi forrásadós jövedelmet vallott be. A forrásadó alá eső jövedelmek csökkentek az ingatlan átruházásban. Mérséklődött az árfolyamnyereségből származó jövedelmek aránya is. Az elnökhelyettes szerint ez azt mutatja, hogy a tavalyi évben valóban megtorpant az ingatlanpiac és a tőzsde is.

Vámosi-Nagy Szabolcs nem kommentálta, hogy személye szóba került az adóhivatal új elnökeként. Keretes: Mi a forrásadó? Forrásadót fizetünk többek között az osztalékjövedelem, a bérleti díj, az ingatlanértékesítésből származó bevétel, az ingó vagyontárgy eladásából befolyt összeg, az árfolyamnyereség után. Vagyis jellemzően a tőzsdézők, részvény- és értékpapírtulajdonosok és ingatlanban utazók jövedelme esik a forrásadó alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!