Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az építőiparra és az evásokra gyúr az APEH

2006.03.01. 14:11
Az APEH idén elsősorban az építőiparban, valamint a gyógyszerforgalmazásban érdekelt vállalkozásokat ellenőrzi kiemelten. Emellett kitüntetett adóhivatali figyelemre tarthatnak számot az evás vállalkozások is - írja az inforadio.hu Juhász István APEH-elnökhelyettesre hivatkozva.
Több tucat olyan terület van, melyekre idén kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság, közölte Juhász István. Az APEH szakmai elnökhelyettese szerint ilyenek az evások és az építőiparban, valamint a gyógyszerforgalmazás területén dolgozók - írja az inforadio.hu. Kiemelt ellenőrzésre számíthatnak a számítástechnikai eszközök és mobiltelefonok gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek is.

Az adóhivatal által közzétett jövedelmezőségi vagy eredményességi mutatókról szólva a szakmai elnökhelyettes elmondta: korábban ezek csak az egyéni vállalkozásokra vonatkoztak, de az a rendszer nem váltotta be az APEH reményeit. Ezért ettől az évtől egyfelől csak néhány kiemelt szakmára koncentrálnak, ilyen az építőanyag-kereskedelem, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás és a személygépjármű-javítás. Másfelől immár a társas vállalkozásokra is kiterjesztik a döntés hatályát.

Az APEH ezentúl megyénként határozza majd meg az elvárt jövedelmezőséget. "Természetesen minden vállalkozásnak jogában áll akár veszteségesen is gazdálkodni, de hosszú távon nem nagyon fogadható az el, hogy a vállalkozás csak veszteséget mutat ki" - mondta Juhász István.