Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálódik az új APEH-elnök

2002.06.04. 08:26
A pénzügyminiszter Király László Györgyöt, az APEH Bács-Kiskun megyei vezetőjét nevezte ki az adóhivatal elnökévé. Az új vezető nem tervez személyi változásokat a hivatal vezetésében, viszont vizsgálatokat kíván lefolytatni a közeljövőben az esetleges törvénytelenségek felderítésére. Tegnap kiderült, hogy a korábban prognosztizáltnál 25 milliárddal nagyobb lehet idén a költségvetés áfabevételi többlete.
Bár napok óta tartotta magát a hír, hogy Király László György lesz az APEH új elnöke, a szakértők egy részét mégis meglepetésként érte a tegnapi bejelentés. Korábban ugyanis egyértelmű esélyesként tartották számon Vámosi-Nagy Szabolcsot, az adóhivatal elnökhelyettesét, akit szakmailag a most kormányt alakító erők is elfogadnak, ám egyes információk szerint sok szocialista politikus szemében szálka volt, hogy Vámosi-Nagy a Fidesz-érában is az adóhivatalnál dolgozott.

László Csaba pénzügyminiszter az elnöki kinevezés hátteréről annyit közölt, hogy Vámosi-Nagy kérésének megfelelően nem őt nevezte ki végül az elnöki posztra.

Király a bemutatkozó tájékoztatón elmondta, hogy az adóhivatal elsődleges feladata a költségvetés bevételeinek biztosítása, ugyanis ettől a szervezettől származik a büdzsé bevételeinek nyolcvan százaléka.

A Napi Gazdaság kérdésére közölte, nem kívánják megváltoztatni a két évre szóló költségvetési törvényben lefektetett jutalmazási rendszert sem. E szerint az APEH idén 7,04 milliárd forint jutalomban részesül (a járulékokra adott többletforrás nélkül), ha november végéig beszedi az áfa-, illetve az szja-bevételi előirányzatok 89 százalékát, illetve év végére előbbiből 103, utóbbiból 102 százalékos teljesítést ér el.

A VPOP más adónemek hasonlóan sikeres beszedése esetén 2,9 milliárd forinttal gazdagodik.

Az első négy havi adatok mindenesetre azt jelzik, hogy a két szervezet idén is jutalomban részesül. Az adóbevételekkel kapcsolatban ugyanis László Csaba elmondta: tegnap örömmel értesült az APEH vezetőitől, hogy a korábbi számításokhoz képest az áfából 25 milliárd forinttal nagyobb lehet idén a többletbevétel. A PM tehát immár 50-60 milliárd forint körüli többletet vár idén ebből az adónemből, ám szakértők szerint még ez is igen visszafogott prognózis.

Az új elnök tervei közt nem szerepel személyi változtatás az APEH vezetésében - derült ki tegnap. "Szürke, unalmas szervezet" irányítására készül, ahol nem a politikacsinálás, hanem a kormány elhatározásainak végrehajtása a feladat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az adónyomozók jövőbeni szervezeti működéséről továbbra sincs döntés: az vagy a rendőrség, vagy a VPOP kötelékén belül képzelhető el.