Ágnes
-5 °C
2 °C

Vizsgálódik az új APEH-elnök

2002.06.04. 08:26
A pénzügyminiszter Király László Györgyöt, az APEH Bács-Kiskun megyei vezetőjét nevezte ki az adóhivatal elnökévé. Az új vezető nem tervez személyi változásokat a hivatal vezetésében, viszont vizsgálatokat kíván lefolytatni a közeljövőben az esetleges törvénytelenségek felderítésére. Tegnap kiderült, hogy a korábban prognosztizáltnál 25 milliárddal nagyobb lehet idén a költségvetés áfabevételi többlete.
Bár napok óta tartotta magát a hír, hogy Király László György lesz az APEH új elnöke, a szakértők egy részét mégis meglepetésként érte a tegnapi bejelentés. Korábban ugyanis egyértelmű esélyesként tartották számon Vámosi-Nagy Szabolcsot, az adóhivatal elnökhelyettesét, akit szakmailag a most kormányt alakító erők is elfogadnak, ám egyes információk szerint sok szocialista politikus szemében szálka volt, hogy Vámosi-Nagy a Fidesz-érában is az adóhivatalnál dolgozott.

László Csaba pénzügyminiszter az elnöki kinevezés hátteréről annyit közölt, hogy Vámosi-Nagy kérésének megfelelően nem őt nevezte ki végül az elnöki posztra.

Király a bemutatkozó tájékoztatón elmondta, hogy az adóhivatal elsődleges feladata a költségvetés bevételeinek biztosítása, ugyanis ettől a szervezettől származik a büdzsé bevételeinek nyolcvan százaléka.

A Napi Gazdaság kérdésére közölte, nem kívánják megváltoztatni a két évre szóló költségvetési törvényben lefektetett jutalmazási rendszert sem. E szerint az APEH idén 7,04 milliárd forint jutalomban részesül (a járulékokra adott többletforrás nélkül), ha november végéig beszedi az áfa-, illetve az szja-bevételi előirányzatok 89 százalékát, illetve év végére előbbiből 103, utóbbiból 102 százalékos teljesítést ér el.

A VPOP más adónemek hasonlóan sikeres beszedése esetén 2,9 milliárd forinttal gazdagodik.

Az első négy havi adatok mindenesetre azt jelzik, hogy a két szervezet idén is jutalomban részesül. Az adóbevételekkel kapcsolatban ugyanis László Csaba elmondta: tegnap örömmel értesült az APEH vezetőitől, hogy a korábbi számításokhoz képest az áfából 25 milliárd forinttal nagyobb lehet idén a többletbevétel. A PM tehát immár 50-60 milliárd forint körüli többletet vár idén ebből az adónemből, ám szakértők szerint még ez is igen visszafogott prognózis.

Az új elnök tervei közt nem szerepel személyi változtatás az APEH vezetésében - derült ki tegnap. "Szürke, unalmas szervezet" irányítására készül, ahol nem a politikacsinálás, hanem a kormány elhatározásainak végrehajtása a feladat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az adónyomozók jövőbeni szervezeti működéséről továbbra sincs döntés: az vagy a rendőrség, vagy a VPOP kötelékén belül képzelhető el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!