Auguszta
-4 °C
2 °C

Színlelt szerződések: közel a moratórium vége

2006.05.29. 16:55
Június 30-án lejár a színlelt szerződésekre adott moratórium: addig a foglalkoztatók még büntetlenül rendezhetik a színlelt megbízási vagy vállalkozási szerződésekkel foglalkoztatott dolgozóik jogviszonyát. Ha a foglalkoztatónál a törvény által biztosított határidő leteltéig nem végez ellenőrzést az APEH és a foglalkoztató ellenőrzés nélkül intézkedik a színlelt szerződés átminősítéséről, akkor az adóhatóság az esetleges későbbi adóellenőrzés során sem állapít meg a korábbi színlelt szerződés miatt adókülönbözetet.

A színlelt szerződések átminősítéséről és azok adóhatósági bejelentéséről, az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2003. évi törvény rendelkezik. A jogszabály kimondja: a munkáltatónak nem kell megfizetnie a szerződés színleltté minősítése következtében rá visszamenőleg kirótt adó- és társadalombiztosítási terheket, ha 2006. június 30-ig átalakítja a foglalkoztatási jogviszonyt és nyilvántartásba veszi az érintett alkalmazottat. Erről az adóhatóságot is értesítenie kell.

Akit már lekapcsoltak, annak értesítenie kell az APEH-et

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal hétfőn kiadott tájékoztatójában felhívja a figyelmet: annak a foglalkoztatónak, amellyel szemben már jogerős adóhatósági határozat született, július 31-ig értesítenie kell az adóhivatalt arról, hogy 2006. június 30-tól már a munkaviszonyra vonatkozó foglalkoztatási jogszabályokat alkalmazza, az érintett magánszemélyeket társadalombiztosítási nyilvántartásba vette, illetve foglalkoztatásukat 2006. június 30-ig megszüntette. Az ellenőrzéstől függetlenül megszűnt jogviszonyokkal kapcsolatos értesítési kötelezettség a 2004. január 1. és a 2006. június 30. között megszűnt jogviszonyokra vonatkozik.

Az értesítésben fel kell tüntetni az adóhatósági határozat ügyiratszámát, a magánszemélyekre vonatkozó azonosító adatokat azonban nem szükséges közölni - áll az APEH közleményében. Az adóhivatal a bejelentési kötelezettség teljesítéséhez formanyomtatvány rendszeresítését nem tervezi. A feltételek teljesülését az adóhatóság utóellenőrzés keretében vizsgálja meg. Ha mindent rendben talál, törli a színlelt szerződés miatt előírt adófizetési kötelezettséget a foglalkoztató folyószámlájáról. Ellenkező esetben - vagyis, ha valaki nem tér át legkésőbb június végéig a foglalkoztatási jogszabályok alkalmazására és nem veszi nyilvántartásba az alkalmazottat, illetve erről július végéig az adóhatóságot nem értesíti - elveszíti a törvény által felkínált kedvezményt - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Amennyiben a foglalkoztatónál a törvény által biztosított határidő leteltéig nem végez ellenőrzést az APEH és a foglalkoztató ellenőrzés nélkül intézkedik a színlelt szerződés átminősítéséről, akkor az adóhatóság az esetleges későbbi adóellenőrzés során sem állapít meg a korábbi színlelt szerződés miatt adókülönbözetet.

Akiket már nem vizsgálnak...

Azoknál a munkáltatóknál, amelyeknél 2006. június 30. után kerül sor adóellenőrzésekre, és nem kerül sor megállapításra, a 2006. július 1. előtti időszakot a színlelt szerződések szempontjából nem vizsgálják. A korábbi időszakot érintő ellenőrzési tilalomnak nem feltétele semmilyen értesítési kötelezettség.

Az APEH ugyanakkor felhívja a figyelmet: a mentességi feltétel teljesítése alatt azt és csak azt kell érteni, hogy az adózó 2006. július 1-től minden olyan munkavégzéssel járó jogviszony esetében a munkaviszonyra vonatkozó adójogi és társadalombiztosítási szabályokat alkalmazza, amely valós tartalma szerint munkaviszony keretében történő foglalkoztatást jelent.

Abban az esetben, ha a 2006. június 30. utáni, munkavégzésre irányuló jogviszonyok vizsgálata során az adóhatóság munkaviszonyt leplező színlelt szerződéssel vagy szerződéskötés nélkül történő foglalkoztatást, illetve ezekkel összefüggő kötelezettségsértést állapít meg, nem köti a korábbi időszakra vonatkozó ellenőrzési tilalom, s az adózó a törvény által felkínált kedvezményt elveszíti. A foglalkoztatással kapcsolatos egyéb ügyviteli, számítási és egyéb esetleges hibákkal összefüggő megállapítások nem jelentik a törvényben előírt feltétel teljesülésének a hiányát.