Bernadett
0 °C
4 °C

Az APEH visszatér

2001.06.25. 10:00
Idén januártól az adóhatóság korlátlanul kutakodhat a korábban már ellenőrzött és lezárt időszakokra vonatkozóan is. A felülellenőrzések során tavaly közel egymilliárd forintnyi be nem fizetett adóra bukkantak az ellenőrök.
Januártól nincs pardon az APEH részéről: az adózóknak a korábban már ellenőrzött és lezárt időszakokra vonatkozó adatokat (iratokat és könyvelési anyagokat) is az adóhatóság rendelkezésére kell bocsátaniuk.

Simicska lobbizott

Az APEH felülellenőrzési körének kibővítése - az ellenőrzések nagyobb hatékonysága érdekében - még a Simicska-időszakban kezdődött, ám 2001. elejéig az adóhatóság csak akkor nyúlhatott hozzá a már lezárt aktákhoz, ha új tény vagy bizonyíték került a birtokába. A korlátozások feloldásával párhuzamosan viszont arra lehet számítani, hogy folyamatosan növekedni fog a feltárt ügyek száma, illetve több be nem fizetett adó jut az APEH tudomására. Az idei év eddigi hónapjaiban történt felülellenőrzések alakulásáról az APEH nem kívánta tájékoztatni az Indexet, mindössze annyit árultak el, hogy a tavalyi 50 ellenőrzés során 955 millió forintnyi be nem fizetett adót tártak fel, ami a büntetőkamatokkal és pótlékokkal együtt csaknem kétmilliárd forint bevételt eredményezett a költségvetésnek.

Az áfa-csalás a leggyakoribb

A felülellenőrzések 40 százaléka után büntetőjogi eljárást kezdeményezett tavaly az adóhatóság, ez esetben 650 millió forintra rúg a bírósági úton behajtandó összeg. Büntetőfeljelentést leggyakrabban áfa-csalás és magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt tett az APEH, de egyre több a tb-csalás, a közokirat-hamisítás és a csődbűntett is. Az adóalanyok továbbra is kedvelik a tb-járulék fizetésének megkerülését, például úgy, hogy munkabér helyett árfolyamnyereségként kapják meg juttatásukat az alkalmazottak.

APEH-Adófizetők 10:1

A korábbi korlátozások feloldása után az adózókat az 5 éves elévülési idő védi, valamint az, hogy nem indítható új vizsgálat, ha az érintett ügyet már a bíróság tárgyalja. Az APEH új fegyvere persze visszafelé is elsülhet, hiszen az elmúlt két évben minden tizedik felülvizsgált ügy olyan eredménnyel zárult, hogy azzal az adózó járt jól. Tipikus példa erre, amikor az első ellenőrzés során az adófizetők nem élnek az őket megillető adókedvezménnyel, a felülvizsgálatkor pedig az APEH ezt elismeri és átutalja.