Donát
-3 °C
10 °C

Lecsapott a kínaiakra az APEH

2007.08.15. 14:48
Az APEH rapid csoportjai ma ellenőrzéseket tartottak a józsefvárosi kínai piacon. Az ellenőrök egyetlen esetben sem kaptak nyugtát a vásárlásaikról.

A mai ellenőrzések alapján elmondható, hogy a kínai piacon a nyugtaadási morál sokkal rosszabb, mint egyéb üzletekben, szolgáltatásoknál - olvasható az állami adóhatóság közleményében. A kiszabott büntetés várhatóan megközelíti az 1 millió forintot.

Az APEH a havi ellenőrzési tervének részeként rendszeresen ellenőrzéseket végez más piacokhoz hasonlóan a józsefvárosin is. Az APEH rapid csoportjai két adóellenőrből és egy pénzügyőrből állnak.

A ma délelőtti akció legfontosabb eredménye, hogy az ellenőröknek már a piac bejáratánál sikerült egy „számlaárust” leleplezniük. A férfi olyan üres számlatömböt árusított, amelyben bélyegzővel előre nyomtatottan szerepelt a kibocsátó neve, címe, adószáma. Az ilyen számlatömb felhasználásával (további adatainak tetszőleges kitöltésével) fiktív számlákat lehet kiállítani. A férfi ellen az adóhatóság a rendőrségen feljelentést tesz.

Az akcióban az ellenőrök a nyugtaadási kötelezettség teljesülését is vizsgálták. A próbavásárlások során egyetlen esetben sem kaptak nyugtát. Hasonlóan rossz arányt mutatnak az áruk eredetének igazolását célzó ellenőrzések. A nyolc árueredet-vizsgálat során a vállalkozók egyetlen esetben sem rendelkeztek az áru eredetének igazolásával. A rapid csoportok öt esetben ellenőrizték a foglalkoztatottak bejelentését. A vállalkozók a helyszínen egyik esetben sem tudták igazolni a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését, ezért az ügyekben további vizsgálatok szükségesek. Az adóhatóság az év hátralévő időszakában is folytatja ellenőrzéseit a piacokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!