Árpád
-2 °C
4 °C

Gyurcsány keresi a milliárdokat

2007.10.08. 17:06
Minden ötödik újonnan alakuló vállalkozás számíthat arra, hogy a revizorok meglátogatják, és azt akarják kideríteni, hogy nem adócsalásra jött-e létre a cég. Gyurcsány Ferenc, Veres János és Szikora János lelkesítő beszédeket mondott az APEH országos értekezletén.

A Syma csarnokban rendezték meg a kormányfő és a pénzügyminiszter részvételével az APEH országos értekezletét. Igazi erődemonstrációnak lehettünk tanúi, a nagygyűlésre 3500 adóhivatali munkatársat, zömében az ellenőrzési területen dolgozókat hívtak, és alig volt üres szék a nettó 2 millió forintért bérelt teremben.

Érdemes volt jóval az előadások előtt a helyszínre érkezni. Bő fél órával a kezdés előtt már katonás rendben ültek a meghívottak, és rajzfilm nézésével hangolódtak rá az egész napos rendezvényre. A kivetítőkön az APEH által szponzorált, a Magyar Televízióban egy-két éve vetített, Az ember tragédiája mintájára készített, tájékoztató jellegűnek szánt rajzfilmsorozatot láttak az adóhatósági dolgozók. Olyan kérdéseket boncolgatott Lucifer és Ádám a revizorok füle hallatára, hogy jó-e vagy sem a progresszív személyi jövedelemadó-rendszer, amiben a gazdagabbak nagyobb mértékben járulnak hozzá a közteherviseléshez; a szegényebb embereknek adómentességet adni kívánatos-e vagy elvetendő; vagy hogy igazságos-e, hogy a közlekedési árkiegészítésre végül is az adófizetők által befizetett adóforintok teremtenek lehetőséget.

Az egész napos rendezvény csak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter és Szikora János APEH-elnök beszéde alatt volt nyilvános a sajtó munkatársai számára. Igazából sajnáltuk is a 3500 adóhivatali dolgozót: lapunknak néhányuk elmondta, nagyon sok újdonsággal nem szolgált az esemény sajtónyilvános része.

Adótudatosság nélkül semmire sem jutunk

Ekkora vállalkozása még nem volt a III. Magyar Köztársaságnak, mint aminek nekiindultunk együtt - fogalmazott Gyurcsány beszéde elején. A kormányfő világossá is tette, mire kell gondolni. Nagyon erős és mély a közteherviselés alóli kibújás kultúrája, ezt azonban nem szabad hagyni: adótudatosság nélkül nincs erős Magyarország.

Az APEH-esektől azt kérte a miniszterelnök, segítsenek az országnak, a polgároknak, hogy mind többen érezzék, jövedelmük, vagyonuk után adózni kell, ki kell venni részüket a közteherviselésből. Ennek keretében az APEH elsődleges feladatának nem az ellenőrzéseket, a törvénysértések megtorlását jelölte meg Gyurcsány, hanem azt, hogy tanácsadással, segítségnyújtással legyen partnere a polgároknak, és járuljon hozzá ahhoz, hogy az önkéntes normakövetés, a szabályok betartása legyen a kiindulópont mindenki számára. Persze az ellenőrzések elhanyagolásától is óva intette a részvevőket.

Az adóhivatalt is érintő kormányzati ügyekről szólva a miniszterelnök kijelentette: a fekete- és szürkegazdaság elleni küzdelem nem politikai kampánykérdés. (Ígéretet tett arra is, soha nem fogja engedni, hogy az APEH kisszerű politikai játszmák szenvedő alanya legyen.) Gyurcsány szerint a GDP közel 20 százalékának megfelelő, 3000-5000 milliárd forint összegű adózatlan jövedelem képződik a szürke-fekete gazdaságban. Pár mondattal később a tavalyi parlamenti választás előtt oly gyakran a figyelem középpontjába került témát vett elő, amikor megismételte, hogy az adó- és járulékkulcsokat első lépésben nem szabad csökkenteni, mivel egy ilyen intézkedés nyomán nemhogy több, de arányosan kevesebb bevételre tenne szert az állam.

Nem ezen az úton indulnak el, hanem az egyszerűsítés és a fehérítés útján, s az eltitkolt jövedelmek, forgalom és vagyon láthatóvá tétele teremt lehetőséget arra, hogy az oktatás fejlesztése mellett az adóstruktúra átalakításának keretében 2009-ben mérsékelni lehessen az adókulcsokat. Sietett hozzátenni, hogy inkább a marginális adókulcsokat lenne érdemes csökkenteni. (A marginális adókulcs azt mutatja, hogy egy pótlólagos forintnyi jövedelem megszerzésekor ebből az egy forintból mekkora részt kell adóként, járulékként odaadni az államnak.)

Gyurcsány szólt még arról is, hogy várják az APEH-alkalmazottak észrevételeit, javaslatait, hogy a tervek szerint január végére megszülető adókorszerűsítési csomag mit tartalmazzon.

Az újonnan alakuló cégeket nagyítóval fogják nézni

A pénzügyminisztertől azt hallhatták a jelenlévők, hogy az 1717 új munkatárs felét már idén felveszi az APEH, és a többiek felvételére is van pénz. (Ennek a kontingensnek a nagyobb része, 1000 ember adóellenőr.) Mint tudott, ekkora létszámfejlesztést főként a minimum adóalappal, leánykori nevén elvárt adóval kapcsolatos vizsgálatok indokolnak.

Veres említést tett arról is, hogy az ideihez hasonlóan jövőre is jelentős informatikai fejlesztéseket hajtanak végre, aminek eredményeként például lehetőség lesz elektronikusan igényelni a nullás igazolásokat. Lapunkat a sajtónyilvános rész végeztével eltanácsolták attól, hogy a meghívottaktól érdeklődjön véleményükről, néhányukkal mégis sikerült pár szót váltanunk. Ők elmondták, hiába veri nagy dobra a kormányzat az informatikai fejlesztéseket és az ellenőrzésekkel indokolt létszámfejlesztést, munkájukhoz még sokszor hiányoznak a korszerű, eredményes munkavégzést lehetővé tevő eszközök, csak munkaerőfelvétellel az ellenőrzések nem végezhetők hatékonyabban.

Veres egyébként kiemelte még, hogy az újonnan alakuló vállalkozásoknál jövőre kockázatelemzéssel egyötödüket - a gyanúsabbakat - kiválasztják vizsgálatra, és három hónapon belül helyszíni ellenőrzést folytatnak le, hogy kiszűrjék a fiktív, adócsalási célzattal létrehozott cégeket.

A pénzügyminiszter konkrétan ki nem mondta, de jól körülírta, hogy a kínai piacokon fokozott ellenőrzéseket kell végezni, mivel az adófizetés, az alkalmazottak legális foglalkoztatása, az áruk legális beszerzése nem túl jellemző ezeken a helyeken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?