Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megijedtek a revizortól a vállalkozók

2008.04.16. 17:03
Az első jelek arra utalnak, nagyon elrettentő volt a tavaly félévkor bevezetett, de igazából most debütált minimumadó. A 2007-es évről szóló adóbevallások alapján mondható, hogy a közel 385 ezres egyéni vállalkozói körből mindösszesen 2-3 ezren merték felvállalni azt az eredményt, jövedelmet, amely papíron kijött, és tagadták meg, hogy befizessék a minimális adót.

Amelyik vállalkozó veszteséges volt, vagy kimutatása alapján költségei az utolsó fillérig elvitték a bevételeit, esetleg csak egy kis nyereséget, jövedelmet tud felmutatni a tavalyi második fél éves gazdálkodása alapján, az kétféleképpen dönthetett. Vagy vállalja azt, hogy ami a papíron áll, az a valóságnak megfelel, de ekkor könnyen meglátogathatja egy adóellenőr, vagy pedig inkább egy minimális, elvárt terhet fizet a költségvetésbe csak azért, hogy hagyja békén őt az APEH.

A közel 385 ezer egyéni vállalkozóból 285 ezer tette fel magának ezt a kérdést: 75 ezren veszteséget mutattak ki papíron, 210 ezren pedig azt állították a jövedelemadó-bevallásukban, hogy alig volt jövedelmük. Ennek a körnek a döntő része, 85 százaléka mégis úgy döntött, jobb a békesség és inkább megfizette ezt a minimális adóalap utáni személyi jövedelemadót. (További 14 százalék automatikusan mentesült ez alól, mert vagy újonnan alakult egyéni vállalkozóról vagy elemi kárral sújtottról van szó.)

A fennmaradó 1 százaléknyi egyéni vállalkozó tartott ki amellett, hogy valóságos számokat, valóságos tevékenység alapján tüntetett fel az adóbevallásában és kész egy revizor elé állni ennek igazolására. Az alig több, mint kétezer egyéni vállalkozóból gyakorlatilag minden másodikat kiválasztotta ellenőrzésre az APEH, mondta mai sajtótájékoztatóján Szikora János, az adóhivatal elnöke. Ennek az 1121 egyéni vállalkozónak is van azonban még lehetősége megúszni az adóellenőrzést: ha önrevíziót végez, azaz korrigálja adóbevallását és nagyobb terhet ró le.

Az új cégeket is nagyon megnézik

Az APEH-nek idén azzal az új feladattal is meg kell birkóznia, hogy az újonnan alakuló cégek legalább egyötödét kockázatelemzés útján ellenőrzésre kiválasztja, felkeresi a helyszínen, hogy kiszűrje, nem adócsalási céllal hozták-e létre a vállalkozást. Eddig valamivel több, mint 10 ezer gazdasági társaság alakult idén eddig, és egy kis lemaradásban van az adóhivatal: csak 1400 esetben indult meg az ellenőrzés, de nem mindegyiküknél fejeződött be.

Ahol véget ért, ott az esetek kétharmadában mindent rendben talált az adóhivatal. Minden nyolcadik vállalkozásnál azonban valamilyen szabálytalanságra bukkant az APEH, minden harmincadik vállalkozást nyomban fel is függesztették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?