Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Beindult az APEH-kommandó

2005.11.22. 07:47
Három adóellenőrből és egy pénzügyőrből nyár végén felállított ellenőrzési csapatok sokmilliárdos adócsalásokat akadályoztak meg. Az új típusú egységek számítógéppel, mobiltelefonnal, gépkocsival járják az országot, különleges jogosítványaik nincsenek, de az eszközeik hatásosak. Az adószakértők szerint már korábban szükség lett volna ilyen csapatokra, ám az eljárási szabályokat nekik is be kell tartani, írta a Világgazdaság.
A gyors, rajtaütésszerű ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt 3-4 hónapban sokmilliárdos adócsalásokat akadályoztak meg az APEH és a VPOP munkatársaiból nyáron felállított gyors reagálású "ellenőrzési brigádok" - tudta meg a Világgazdaság Juhász Istvántól, az APEH ellenőrzési ügyekben illetékes elnökhelyettesétől.

A három adóellenőrből és egy pénzügyőrből álló, úgynevezett Rapid csapatok az ellenőrzéseik hetven százalékában tudtak valamilyen - többnyire érdemi - megállapítást tenni. Az is előfordult, hogy további eljárást kezdeményeztek adóvizsgálatra, illetve nem volt ritka a rendőrségi feljelentés sem.

Az általános forgalmi adót illetően derült fény leginkább adóelkerülésre, illetve ehhez általában a társasági adó is kapcsolódott. Gyakran bukkantak a revizorok be nem jelentett tevékenységet végzőkre is, és felfedeztek nem közvetlenül az adózáshoz kapcsolódó bűncselekményeket is, így például a szerzői jogdíjjal kapcsolatos szabályozás megsértését.

Az adóellenőrzéseket végző gyors reagálású Rapid csapatok felállításáról még a nyár végén döntöttek az APEH-ben. A négyfős brigádok a revíziók során árueredet-vizsgálatot, áfaellenőrzést végeznek. Számítógéppel, mobiltelefonnal, gépkocsival járják az országot, s közvetlen öszszeköttetésben vannak a többi mozgó csapattal, a központi irányítással, illetve a két hatóság többi szakemberével.

Ez utóbbi adott esetben nemcsak irányítást jelent, hanem akár közvetlenül adatok, információk továbbítását is, hangsúlyozta Juhász István, aki kiemelte azt is, hogy az új típusú egységeknek különleges ellenőrzési jogosítványaik nincsenek, legfeljebb az eszközeik hatásosak.

Az újdonságnak számító vizsgálat lényege, hogy váratlanul "csapnak le" a vélhetően adózatlan tevékenységet végzőkre. Ezeknek az ellenőröknek általános megbízólevelük van, vizsgálataikat nem jelentik be előre. Mégpedig azért, mert ezek általában olyan jellegű adóelkerülések, amelyeknél az előzetes bejelentés megsemmisítené az ellenőrzés eredményét is, s értelmetlenné válna az egész revízió.

A Rapid csapatok a vélelmezett adóelkerülésről különböző helyekről szerzik az információikat: kapnak "fülest" más hatóságoktól - így különösen a rendőrségtől, a határőrségtől, a vámosoktól is -, de számos olyan közérdekű bejelentés is érkezik az APEH-hez, amely alapján már gyanúja lehet az adóhatóságnak. Az adóhatóság a saját kiválasztási rendszerét is használja az adatbázis alapján, s így is sok rajtaütésszerű vizsgálatot végeznek.

A csoport eddigi vizsgálatai főleg négy területet érintettek. Az egyik az audiovizuális termékek gyártása és forgalmazása, ahol különösen komoly eredményeket sikerült elérniük: számos esetben tízezrével foglaltak le CD-ket, DVD-ket, adathordozókat. A másik terület a számítástechnikai kereskedelem, ahol a jogosulatlanul forgalomba hozott termékeket, illetve azokat, amelyeknél az áru eredete nem tisztázott, "keresik", és ezek "megtalálása" esetén indítanak eljárást.

Az építőipart is gyakran ellenőrzik rajtaütésszerűen, azon belül különösen az építőanyag-kereskedelmet, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos problémákat vizsgálják. A negyedik célzott terület a lánckereskedelem, vagyis amikor egy értékesítési láncban fizetik is, illetve vissza is igénylik az áfát, ám egy pontban eltűnik az áfa a költségvetés szeme elől.

Ezek mellett még vizsgálódnak a sok telephelyen bejegyzett vállalkozóknál is, amikor is valamennyi telephelyen azonos típusú ellenőrzést végeznek egy időpontban a revizorok. Ilyenkor hatékonyan lehet lecsapni igazolatlan eredetű tárgy forgalmazására, írta a gazdasági lap.

Ugyanakkor a tisztességes adózókat a rajtaütésszerű vizsgálat ellenére sem éri zaklatás, emelte ki Juhász István, hiszen, ha minden bizonylat rendben van, akkor ezen adózókat nem éri bántódás, mint ahogy az eddigi esetek 30 százalékában nem is kellett semmilyen megállapítást tenni.

Feltárt esetek:
- 1. Egy kft. telephelyén, amely interneten hirdetett, 50 CD-t rendeltek az ellenőrök, amelyről nem kaptak nyugtát. A kft. telephelyén több mint 21 ezer hologram nélküli CD-t és DVD-t találtak a revizorok.
- 2. Árueredet-vizsgálatot végeztek egy, az Ázsia Centerben lévő parfümüzletben, ám a vállalkozás az árukészlet egy részének származását nem tudta igazolni.
- 3. Használtmotorkerékpár-kereskedőket vizsgáltak a revizorok, s kiderült, hogy olyan motorokat is értékesít a cég, amelynek beszerzését nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

Vadász Iván - A Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke:
"Szükség lett volna már korábban felállítani ilyen gyors reagálású ellenőrző egységeket, hiszen meg kell szüntetni azt a helyzetet, amikor valamelyik adófizető teljesíti kötelezettségeit, egy másik adóalany pedig adófizetés nélkül, jogsértően végzi tevékenységét. Ezek a csapatok hatékonyabban deríthetnek fel például adókikerülést, többletjogosítványaik a hivatalban dolgozó kollégáikhoz képest azonban nincsenek. Az egyesület tagjai még nem jelezték, hogy találkoztak volna Rapid csapattal, így valószínűleg kevés ilyen csoportot hoztak létre. Ezt támasztja alá az is, hogy kevés revizor van az APEH kötelékében."

Ruszin Zsolt - A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete fővárosi szervezetének elnöke:
"A törvény által is megkövetelt biztosítékok közül kiemelkedik az a szabály, miszerint csak úgy lehet az adózónál felvonulni bejelentés nélkül, hogy valószínűsíthető: a vizsgálat alá vont bizonylatokat, nyilvántartásokat, egyéb iratokat megsemmisítik, vagy az üzleti tevékenység körülményeit megváltoztatják. Amennyiben az APEH-nek vannak ilyen jellegű informá-ciói, akkor nem kifogásolható, hogy felvonul, és az ellenőrzést rögtön meg is kezdi. Más esetekben viszont kizárt, hogy hallomásból kapott információkra alapozva az APEH munkatársai előzetes egyeztetés nélkül bekopogjanak az adózóhoz."