Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem bünteti a késlekedőket az APEH

2006.05.08. 16:50
Miután a könyvelők és számviteli szakemberek korábban a felkészülést nehezítő gondokat és a jogi szabályozás területén fellelhető jogértelmezési bizonytalanságokat jeleztek, az APEH úgy döntött, nem büntet a késedelmes bevallások és adatszolgáltatások miatt.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a központi rendszeren keresztül 2006. május 31-ig feladott hibás, illetve késedelmes, 0608, 06081K és 06083 számú, az egyéni járulékokra vonatkozó bevallásokat és adatszolgáltatásokat a bevallási késedelem, illetve a bevallás hibája miatt nem fogja mulasztási bírsággal sújtani. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: erről az érdekképviseletekkel való egyeztetések után, az elektronikus bevallások beadásával kapcsolatban tett észrevételek alapján született döntés.

A könyvelőket és számviteli szakembereket tömörítő szervezetek korábban a felkészülést nehezítő gondként jelezték a tesztelésre és fejlesztésre alkalmas programok közzétételének lassúságát, illetve a jogi szabályozás területén fellelhető jogértelmezési bizonytalanságokat.

Fizetni azonban kell

A központi rendszer - tekintet nélkül a hibajelzésre - fogadja és áttölti a bevallásokat az APEH postafiókjába, tehát az ellenőrző program hibajelzései a bevallás elküldhetőségét nem akadályozzák. A fizetési kötelezettségeket azonban május 12-ig teljesíteni kell - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Az APEH igazgatóságainak központi ügyfélszolgálatai május 12-én este 6 óráig fogadják az ügyfeleket, tekintettel arra, hogy ekkor jár le az elektronikus bevallások és adatszolgáltatások benyújtási határideje. Május 15-én, az egyes adatszolgáltatások benyújtási határnapján a központi ügyfélszolgálatok szokásos hétfői munkarendjük szerint, este 6 óráig tartanak nyitva.

Még hatezren hiányoznak

A havi és negyedéves bevallóknak, a legnagyobb és a kiemelt adózóknak május 1-jétől havonta, elektronikusan kell teljesíteniük valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket. (Mintegy 1,2 millió foglalkoztató számára ez 2007-től lesz kötelező.) Ha valaki önként választotta a havi elektronikus adóbevallást, ezután az összes bevallását elektronikusan kell beadnia.

Az érintett adózóknak április 30-ig regisztráltatniuk kellett magukat valamelyik okmányirodában, s a regisztrációt 8 napon belül be kellett jelenteniük a székhely (lakóhely) szerint illetékes állami adóhatóságnál. A május 1-jétől elektronikus adóbevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett mintegy 52 ezres körből a két nappal ezelőtti adatok szerint 6 ezer még nem regisztráltatta magát.