Piroska
-1 °C
5 °C

Összeomlott az APEH online adóbevallási rendszere

2005.01.20. 16:08
Valószínűleg túlterhelődött az APEH elektronikus bevallásokat fogadó rendszere - tudta meg az Index bevallásukat elküldeni nem tudó cégektől. Az adóhivatal ma közzétette, hogy a tízezer legnagyobb adózó közül az újak kivételesen papíron is benyújthatják adóbevallásukat. Az APEH érzékelte a problémát és dolgozik a megoldáson.
Az APEH nem tudja fogadni az elektronikus úton beküldött adóbevallásokat a mai határidőnapon - állítják a bevallásukat elküldeni nem tudó cégek. Január elsejétől tízezer adózó köteles adóbevallását elektronikus úton beküldeni az adóhatóságnak, de ez már az első határidős napon meghiúsulni látszik.

Nem bírja a rendszer

Mint korábban hírt adtunk róla, az idei évben kiterjesztették azoknak a körét, akiknek elektronikus úton kell beadni adóbevallásukat. Tavaly még háromezer volt az erre kötelezettek száma, január elsejétől azonban a tízezer legnagyobb adózónak kell így teljesítenie bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét.

A megnövekedett forgalmat azonban úgy tűnik, nem bírta az APEH rendszere. Az Index információi szerint délelőtt tíz óta nem lehet elküldeni elektronikusan a bevallásokat. Úgy tudjuk, az adóhatóság emailfiókjai beteltek, az online és a telefonos megkeresésekre nem válaszolnak. Előfordulhat, hogy több ezer adózó nem, vagy csak késve tudja elküldeni adóbevallását.

Az APEH közleményt tett közzé honlapján: eszerint azoknak, akik eddig nem voltak elektronikus bevallásra kötelezettek, és idén január elsejétől kellene elektronikusan bevallást készíteniük, a decemberi bevallásukat papíron is teljesíthetik.

Keresik az okokat

Az adóhatóság érzékelte, hogy az adózók nem tudnak felkapcsolódni a rendszerre, ezért változtattak a tűzfal beállításokon és tovább keresik a probléma megoldását - közölte kérdésünkre az APEH informatikai elnökhelyettese. Futó Iván elmondta, hogy az internetszolgáltatókkal közösen keresik a megoldást. Az internetszolgáltatók - APEH közötti szakaszon a terhelés 25-75 százalék között mozog, 75 százalékos csúccsal.

Nem számíthatnak büntetésre, bírságra azok, akik a rendszer problémái miatt késnek a bevallással. Az adóhivatal utólag utólag közzéteszi majd, melyik időszak számított technikai hiba miatt kiesőnek.