József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nem értesítette az adózókat az összeomlásról az APEH

2005.01.21. 17:15
Péntek déltől újra működik az APEH online adóbevallási rendszere - tudta meg az Index. Az adóhatóság a csütörtöki túlterhelésből tanulva, új értesítési módszert dolgoz ki.
Új értesítési rendszert dolgoz ki az APEH azokra az esetekre, ha túlterheltség vagy rendszerhiba miatt az adózók nem tudják elküldeni elektronikusan bevallásukat az adóhatóságnak - tudta meg az Index. Mint lapunk megírta, az APEH nem tudta fogadni az elektronikus úton beküldött adóbevallásokat a csütörtöki (január 20) határidőnapon. Január ugyanis elsejétől tízezer adózó, ez hétezerrel több a tavalyi körnél, köteles adóbevallását elektronikus úton beküldeni az adóhatóságnak.

Helyreállt a rendszer

A megnövekedett forgalmat azonban nem bírta az APEH rendszere. Csütörtökön egész nap egyáltalán, vagy csak alig lehetett rákapcsolódni az adóhatóság szerverére. Az intézmény informatikai elnökhelyettese az Indexnek elmondta, észlelték a problémát, és az internetszolgáltatókkal közösen próbálták megoldani a kérdést.

A rendszer működése péntek délre állt helyre. Futó Iván kérdésünkre elmondta, hogy decemberben ugyan tesztelték a rendszert, és akkor működött is. Ilyen terhelést azonban csak élesben tudtak kipróbálni, így az adóbevallás napján jöttek elő a hibák.

Hallgattak

Az adózókat azonban nem értesítették a kialakult helyzetről. Az APEH honlapjának vendégoldalára, és szerkesztőségünkbe is folyamatosan érkeztek a felháborodott hozzászólások. Az adózók és a könyvelők leginkább a tájékoztatás hiányát sérelmezték. Mivel a tízezer legnagyobb adózóról van szó, a késedelmes bevallás nagy összegű bírságot jelentett volna.

Az elnökhelyettes elismerte, hogy nem tudták tájékoztatni az érintetteket a hibáról. A csütörtökön történtekből okulva az APEH vezetése úgy döntött, kidolgoznak egy értesítési rendszert ezekre az esetekre. Az elektronikus adózásra kötelezettektől bekérik az emailcímeiket, és hasonló helyzetben azonnal értesíteni tudják őket.

Még többen

Az APEH honlapjára elég körülményesen kerülhetnek fel közlemények, értesítők, ennek a rendszerét is meg fogják változtatni a közeljövőben. Futó Iván azt ígéri, hogy a következő nagy erőpróbán, január 31-én már nem lesznek hasonló hibák. A gondok ellenére péntek délutánig 15 ezer bevallás érkezett meg a 20 ezerből, de aki pénteken elküldi bevallását, az nem számíthat bírságra.

Január 31-ét követően áprilisban lesz még egy ugrás az elektronikusan adózók számában. Akkortól ugyanis bárki dönthet úgy, hogy online nyújtja be adóbevallását.