Ervin
14 °C
21 °C

Veszélyben az APEH elnöke?

2004.02.11. 08:36
Belső ellenőrzés folyik az adóhivatalban annak kiderítésére, miért nem teljesültek a decemberi bevételelvárások. A világgazdaság értesülései szerint az elmaradás mindössze 4 milliárd forint. Az adóhivatal elnökének így lényegében arra a kérdésre kell megfelelnie, miért csak a törvényben előírt összeget szedte be tavaly.
A belső vizsgálat eredményének konzekvenciáit már az új pénzügyminiszter vonja meg, noha az formálisan László Csaba kezdeményezésére indult. A távozó pénzügyminiszter ugyanis, miután kiderült, hogy korábbi állításaihoz, sőt a december közepén nyilvánosságra hozott adatokhoz képest is "elcsúszott" a büdzsé, vizsgálatot kezdeményezett.

Érdekes eset

A Világgazdaság értesülései szerint nemcsak az adóhivatalban, hanem a Pénzügyminisztériumban is lehetnek személyi következményei az esetnek, noha az ez irányú kérdésre hivatalosan nem reagált a tárca sajtóosztálya. Az eset érdekessége, hogy formálisan nem lehet bevételelmaradásról beszélni, az adóhivatal lényegében teljesítette az elvárásokat, amelyeket még november végén megnöveltek.

A legutolsó változtatáskor komoly veszélyben forgott az adóbeszedéssel foglalkozó köztisztviselők 13. havi jutalma, ám a mintegy hétmilliárd forintnyi pluszjuttatás kifizetését végül aláírta a pénzügyminiszter. Az eset így a költségvetési törvény komolytalanságára világít rá, hiszen most azért kellene elvinnie a balhét az adóhivatal első emberének, amiért "csak" az előírtnak megfelelő összeget szedette be tavaly.

Levonják a konzekvenciát

Az adóhivatal elnökének magyarázatára nem csak a PM, az Országgyűlés költségvetési bizottsága is kíváncsi, ezért következő ülésén meghallgatja őt - ezt Varga Mihály, a bizottság elnöke nyilatkozta. A hivatalba lépő Draskovics Tibor hétfői meghallgatásán kijelentette: ha kell, levonják a konzekvenciát. Mindazonáltal a kijelölt pénzügyminiszter nem találta úgy, hogy lenne izgulnivalója az adóhivatal elnökének. Ennek ellentmond az a tény, hogy a hivatalát hétfőn elfoglaló miniszter programjának sarkalatos pontja a törvényes adóbevételek hatékonyabb beszedése. Erről a kormány 2004-es jogalkotási programja is megemlékezik.

A májusi teendők között szerepel egy, az adóadminisztráció egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat tárgyalása, ám ehhez március környékére már el kellene készülnie az anyagnak, amire kevés esély van. Sőt, már az idei adótörvények tervezésekor, tavaly nyáron is mintegy negyvenmilliárd forint bevételt tervezett 2004-re a PM. Forrásként a bevételek hatékonyabb beszedését jelölte meg.

Draskovics a napokban emlékeztetett arra, hogy a kérdéssel foglalkozik a pénzügyminiszter segítésére felállított civil adó-tanácsadói testület. Noha a felkértek egyenként nagy tapasztalatokkal rendelkeznek az adózás világában, a csoport semmilyen érdemi munkát nem végez. A grémium utoljára két hónapja ült össze. A költségvetés körüli év végi mizéria idején hívta össze a hétfőn távozó László Csaba. Az akkori közlemény szerint azért, hogy az adózás egyszerűsítésére fogalmazzon meg javaslatokat. A tárca december végén nyilvánosságra is hozott egy "csokrot", amelyről akkor azt állította: az nem a PM hivatalos véleménye.

Nem az APEH-elnök felelősségét firtatja a PM vizsgálata
László Csaba pénzügyminiszter téves adatközlés miatt rendelt el vizsgálatot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH), olyan belső ellenőrzés nem folyik, amely a szervezet elnökének munkájával lenne kapcsolatos - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán az MTI-vel. A PM azt közölte: a december közepén közzétett államháztartási hiány prognózis részben azért tért el a tényadattól, mivel a prognózis készítőinek hibás információja volt a december elején kiutalt áfa visszatérítések összegéről. A tárca szerint az ellenőrzésnek arra kell választ adnia: miként fordulhatott elő, hogy egy tényadat 35 milliárd forintos hibával került a december közepi államháztartási prognózisba.

A vizsgálat célja az intézmények közötti információ áramlás rendszerében rejlő esetleges hibák föltárása, annak érdekében, hogy ilyen hiba még egyszer ne fordulhasson elő. A PM ellenőrzési főosztályának vezetője e vizsgálat keretében nemcsak az APEH-nél, hanem a Pénzügyminisztériumban és a Magyar Államkincstárban is tájékozódott. A vizsgálat nem azért indult, mert nem teljesült valamiféle bevételi terv. Ilyen értelmű vizsgálatnak már csak azért sem lett volna értelme, mert az egész éves áfa előirányzat lényegesen túlteljesült - tartalmazza a tárca közleménye.