Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Fodrászhoz járnak az adórevizorok

2007.02.09. 11:32
Nyilvánosságra hozta idei ellenőrzési irányelvét az adóhatóság. A már közismert vagyongyarapodási vizsgálatok mellett kiemelt figyelmet szentelnek a tb-járulékok szabályos befizetésének és az "adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok" vizsgálatának. Folytatódik a vadászat a körbeszámlázásokra, az egyes tevékenységi körök közül a bútorgyártók és fakitermelők, az ingatlanosok, a szépségipari dolgozók, a hulladékosok, valamint a számítástechnikai és mobiltelefonokkal foglalkozó kereskedők számíthatnak kiemelt kontrollra.

A törvény által előírt február 20-ai dátumnál tizenegy nappal korábban, pénteken tette közzé idei irányelveit az adóhivatal, azonban az ellenőrzések elkezdése már így is megelőzte a bejelentést. Az APEH illetékesei által zászlóshajónak nevezett vagyongyarapodási vizsgálatok – amelyekből idén legalább tízezret kell elvégezni – már az év elején startoltak. Varga Lászlóné elnökhelyettes kérdésünkre elmondta: két- és háromezer között van a folyamatban lévő eljárások száma, az első eredmények az év közepén várhatók.

Úgy élj, ahogy keresel

Az adókedvezményeket ellenőrzik
Az adóhivatal idén is odafigyel a személyi jövedelemadóról szóló bevallások kontrolljára is. Elsősorban az adókedvezményekhez kapcsolódó elemeket ellenőrzik. Így odafigyelnek arra, hogy teljesültek-e az igénybe vett adókedvezmények feltételei, nem lépték-e az adózók az azokhoz előírt jövedelmi korlátokat. A különadózó jövedelmet szerző adózók külön odafigyelésre számíthatnak, valamint arra is kiterjed a revizorok figyelme, hogy a visszafizetendő adókedvezményeket és a különböző visszaigénylések jogszerűségét vizsgálják.

Az idei ellenőrzési irányelvek között is első helyen említett vagyongyarapodási vizsgálatok során a revizorok elsősorban azt vizsgálják, az APEH által ismert jövedelmi adatok és az életvitelre fordított kiadások arányban vannak-e egymással. Az adóhatóság – mint azt korábban is közölték – kiemelt figyelmet szentel a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtóknak, a jelentős ingó és ingatlanvagyonnal rendelkezőknek, de a több éven keresztül minimálbért bevalló egyéni vállalkozók és társas vállalkozások tagjai is készülhetnek az adóellenőri látogatásra.

Az általános érvényű irányokról Vargáné úgy fogalmazott: fontos feladatuk a tb-alapok megrövidítésének feltárása. Ezen belül szintén odafigyelnek a minimálbéres befizetésekre, valamint a feketefoglalkoztatásra. Idén már a személyi jövedelemadókkal kapcsolatos szabálytalanságok járulékos vonzatait – főleg az adómentes természetbeni juttatásokról szóló megállapodásokat – is megvizsgálják.

Körhintakergetőben

A harmadik nagy ellenőrzési cél az általános forgalmi adó befizetéseinek vizsgálata. Ez az egyik legfajsúlyosabb adónem, indokolták azt az irányelvet, amelyet az "adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok vizsgálatának" neveztek el. Figyelemmel kísérik a gyakori székhelyváltoztatókat, az azonos székhellyel rendelkező adóalanyokat, a többszörös tulajdonosváltáson átment cégeket, a bevallás benyújtását elmulasztókat, a tartósan nullás bevallást benyújtókat és a tartósan veszteséget termelőket is.

Nagy eséllyel számíthatnak revizorokra azok a cégek, amelyek – feltehetően az áfakötelezettség minimalizálása érdekében – a nagy összegű értékesítéseket terhelő áfakötelezettséggel szemben szintén jelentős összegű beszerzés előzetesen felszámított adóját szerepeltették bevallásukban. Fontos továbbá a transzferáraknak – a kapcsolt vállalkozások belső értékesítéseinek – ellenőrzése, valamint az új adónemek érvényesülésének vizsgálata.

Továbbra is vizsgálni fogják a körbeszámlázásokat és az értékesítési láncokat, nemcsak országhatáron belül, hanem az egész EU-ban. Az ilyen tevékenységek gyakoriak a számítástechnikai alkatrészek kereskedelmében, ami nem magyar specialitás, hanem az egész Európai Unióban gyakori, mondta Varga Lászlóné.

A korábbi évek vizsgálatai nyomán folytatják az ilyen tevékenységet folytató cégek ellenőrzését, de a kört kibővítik a mobiltelefon-alkatrészekkel és a számítástechnikai kellékanyagokkal kereskedő cégekre is, jelentette be Hajdu Miklósné, az ellenőrzési osztály vezetője. A láncvizsgálat során az ellenőrzéseket a hulladék-kereskedelemmel foglalkozókra is kiterjesztik.

Egyszer az ácsokig is eljutnak

A revizoroknak ugyan nem dolguk a kalózszoftverek vizsgálata, de az ellenőrzési osztályvezető szerint kiemelt közigazgatási hatóságként nem tehetik meg, hogy ne törődjenek ezzel. Így ez évtől azokat a szoftvereket is vizsgálják, amelyekkel az adókötelezettségüket teljesítik az adózók. A gázártámogatások esetleges igénylését mind a tízezer vagyonosodási vizsgálatnál ellenőrzik, valamint az államkincstár kérésére más esetekben is indítanak vizsgálatokat.

Nemcsak területi láncvizsgálatok lesznek, hanem ágazatiak is. Így vizsgálni fogják a fakitermelés és fafeldolgozás egész szektorát a fakivágástól a végső felhasználásig. Ahogyan Hajduné fogalmazott: "Remélem, lesz olyan, amikor már eljutunk az azt felhasználó ácsig is." Figyelni fogják a jogerősen felfüggesztett adószámosoktól befogadott számlákat – a több mint négyszázból –, valamint a pénztárgépeket nem használókat is.

Elvárják a jövedelmet

Tizenkét rapid egység lesz
Ez évtől az adóhivatal Kiemelten Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartoznak az úgynevezett rapid ellenőrzési egységek, amelyek elsődleges feladata a feketegazdaság ellenőrzése, egyebek mellett a fiktív számlák és fiktív cégek kiszűrése. Juhász István, a KAIG igazgatója elmondta: a 2005 augusztusa óta tevékenykedő rapid egységek számos nagyobb vizsgálat megalapozását, elindítását segítették, így a három adóellenőr és egy pénzügyőr alkotta egységek számát a mostani 10-ről 12-re emelik

A fafeldolgozással foglalkozók mellett a bútoripar is kiemelt odafigyelésre számíthat, elsősorban az árbevétel bizonylatolását és a költségek szabályos elszámolását vizsgálják majd. Ellenőrzésre jelölték ki az ingatlanügynöki és ingatlanközvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokat, akiknek a költségelszámolás jogszerűségét és a dokumentáció szabályszerűségét vizsgálják majd. Célkeresztbe kerülnek idén a fodrászati és szépségápolási tevékenységet folytató vállalkozók, akiknél többek között a bevételek és kiadások nyilvántartását vizsgálják.

Ezeknél a tevékenységi köröknél azok az adózók számíthatnak ellenőrzésre, amelyek jövedelmezősége rosszabb az adott térségre és gazdálkodási formára meghatározott érték felénél. Ezeket az értékeket az adóhivatal a közlönyben is megjelenő ellenőrzési irányelv I. számú mellékletében tünteti fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!