Alfréd
-3 °C
3 °C

Nem duplázzák az adóellenőrök számát

2007.06.15. 08:32
Az adóhivatal személyzeti politikáját úgy alakítják, mint az adórendszert: átgondolatlanul, kapkodva. Vámosi Nagy Szabolcs volt APEH elnökhelyettes szerint az egyszeri, nagy volumenű létszámbővítés megrendítené a hivatalt.

Nem született kormányzati döntés arról, hogy az elvárt nyereségadó bevezetésével kapcsolatos ellenőrzéseket milyen formában hajtja végre az APEH, így arról, hogy milyen revizori többletkapacitásra lehet szüksége az adóhivatalnak, a 2008-as költségvetés tervezése során dönt a kormány - közölte Veres János pénzügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint jelentősen, a jelenlegi 3500 főről 6300-ra emelnék az adóellenőrök számát.

A pénzügyi tárca és az APEH egyetért abban, hogy létszámbővítésre van szükség, ám a tervek távolról sem közelítik meg a 2800 főt - tájékoztatta lapunkat Bakonyi Ágnes szóvivő. A revizorok képzési rendszere miatt ennyi ember rövid időn belül történő felvétele megrendítené az APEH-et, amely már így is leült, hiszen január elsejétől tizenhat új feladatot kapott, miközben átszervezték - mondta Vámosi Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökhelyettese. Az adóellenőrök képzése lépcsőzetesen zajlik, féléves felkészülés után először a legkevesebb tudást igénylő nyugtaellenőrzésbe kóstolhatnak bele, céges revíziót pedig több év után végezhetnek. Az igazi képzés terepen zajlik, a kezdők viszik az öregek után a táskát, ami lassítja a munkát, ezért lépcsőzetesen kellene végrehajtani a létszámbővítést - véli Vámosi Nagy Szabolcs.

Az Ernst & Young adószakértője szerint az adóigazgatás megerősítésére mindenképpen szükség lenne, hiszen Magyarországon jelenleg a GDP húsz százaléka után nem adóznak. A létszámbővítés jó befektetés a költségvetés szempontjából, az új revizor egy év alatt behozza a ráfordított pénzt, a következő évben pedig akár már annak tízszeresét is "megtermeli". A megfelelő ellenőrzöttségi szint eléréséhez a puszta létszámnövelés nem elegendő, megfelelő minőségű munkaerőre lenne szükség, ami drága; az APEH viszont még a jutalmazási rendszerével sem képes lépést tartani a versenyszférával - véli Michalkó Péter. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának elnöke szerint egy újabb, nagy volumenű létszámbővítés nehézségekbe ütközhet, hacsak nem kínálnak megfelelő mértékű fizetést.

Vámosi Nagy Szabolcs szerint a bérszínvonal a kilencvenes évek közepén jelentett problémát, az utóbbi 4-5 évben népszerű munkahely lett az adóhivatal, a személyügyi osztályokon sok száz diplomás önéletrajzát tárolják. Az APEH kiváló tanulmányi terep pályakezdők részére, a fiatal, jó képességű revizorokat és hivatalnokokat néhány éves tapasztalat után elszívja a versenyszféra, ami nagy veszteség a hivatal számára - tette hozzá Michalkó. Vámosi Nagy Szabolcs szerint általában azokat csábítják el, akik nem kerülnek vezetői pozícióba, de a tehetségek elvándorlása már messze nem olyan mértékű, mint a kilencvenes években volt.