Sára, Márió
2 °C
6 °C

Célzottan ellenőriz az APEH

2005.03.07. 12:39
Ne teljes körűen, hanem célzottan ellenőrizze az adóhatóság az uniós számmal rendelkező cégeket - utasította a Pénzgyügyminisztérium az APEH-et. Néhány ellenőrzött bevallásnál feltűnt, hogy a vállalkozás exportja 50-100 százalékkal nőtt.
A Pénzügyminisztérium levélben utasította az APEH-et, hogy álljon le az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások teljes körű, tételes áfaellenőrzésével, és térjen át a célzott, valamint a visszautalást nem kérő bevallások ellenőrzésére - mondta Katona Tamás, a tárca politikai államtitkára.

"Arra utasítottuk az adóhivatalt, hogy azoknál az uniós adószámokkal rendelkező vállalkozásoknál, amelyeknél a 2004. harmadik negyedévi társországokból érkező kontroll után mindent rendben találtak, zárják le a negyedik negyedévi ellenőrzést és fizessék ki a jogosnak ítélt áfát". Néhány ellenőrzött bevallásnál feltűnt, hogy a vállalkozás exportja a korábbi értéket 50-100 százalékkal is meghaladja, így a visszaigényelt összeg is hasonló mértékben nőtt.

Lezárultak

Egyébként lezárultak a harmadik negyedévi ellenőrzések, kivéve azokat az ügyeket, amelyeknél a partner országokból beérkező kontroll számokkal nem egyeztek a visszaigényelt összegek. Ezen függő tételek értéke Katona Tamás szerint elérheti a 10 milliárd forintot.

A harmadik negyedévi jogosulatlan áfa visszatérítések összege 2,2 milliárd forint volt, és a szigorú ellenőrzések is közrejátszottak abban, hogy az idén januárban az áfa-bevétel 25 milliárd forinttal nagyobb volt a tervezettnél, miközben a visszatartott áfa- kifizetések többletterhe eddig közel 3 milliárd forint volt - közölte Katona Tamás.

Az 500 ezer működő vállalkozás közül 75 ezer rendelkezik uniós adószámmal, közülük 6 ezret érintett a teljes körű ellenőrzés.