Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megelőző csapásokat tervez az APEH

2006.01.30. 12:34
Az utólagos ellenőrzésekről a "megelőző csapásokra" helyezi a hangsúlyt a 2006-os évre szóló ellenőrzési irányelvei szerint az Apeh - derült ki az adóhatóság ma délelőtti sajtótájékoztatóján.
Az adóhatósági jelenlét fokozását, az adómorál javítását célzó intézkedések részeként idén kiemelt figyelmet fordítanak az újonnan alakuló vállalkozásokra, továbbá azokra, ahol túl gyakorinak találják a székhelyváltozásokat. Az Apeh célkeresztjében lesznek az építőanyag kereskedelmi, a kereskedelmi-szálláshely szolgáltatást nyújtó, valamint a személygépjármű-javítást végző vállalkozások - ebben a körben azok bizton számíthatnak ellenőrzésre, akiknél a jövedelmezőség (eredmény/nettó árbevétel) legalább 50 százalékkal alatta marad az Apeh által megyei bontásban megállapított értékektől. Ezek 1 és 10 százalék között szóródnak, jellemzően 4-5 százalék a viszonyítási alap, ami az Apeh munkatársa szerint nem nevezhető magasnak. Az építőiparban külön vizsgálják a foglalkoztatás jogszerűségét, de nem lehetnek nyugodtak a számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozók sem.

Izgulhatnak a tartósan veszteséges adózók, a hulladék-kereskedelemből élők (ahol a fordított adózás alkalmazását vizsgálja majd az adóhatóság). Érdemes kézközelben tartani az adózással összefüggő dokumentációt még a távközléssel, informatikával, reklám és médiaiparral, gazdasági szaktanácsadással foglalkozó vállalkozásoknak is.

A tűzzel játszanak az adóminimalizálásra "szakosodott" vállalkozások - ők jellemzően az áfakötelezettségüket próbálják minimalizálni oly módon, hogy nagy összegű értékesítést terhelő áfakötelezettséggel szembe ugyancsak nagy összegű beszerzés előzetesen felszámított áfáját állítják a bevallásaikban. A tájékoztatón nyomatékosították, hogy a törvény adta lehetőségeken belül az Apeh mindent el fog követni a színlelt szerződések felszámolása érdekében: ebben a körben idén július elsejétől jár le a parlament biztosította moratórium.

A terjedelmes célcsoport-listán találhatók még a közösségen belüli ügyleteket folytatók, illetve az unión kívüli országgal export-import ügyleteket végzők is. Érdemes leülni beszélni a könyvelőkkel azoknál a cégeknél, ahol transzferárat alkalmaznak. Külön figyelmet kap a gyógyszerforgalmazás teljes vertikuma, a jelentős költségvetési kiadások miatt. Az adóhatóság sasszemmel figyeli majd és kutatja fel a cégek közti és országhatárokon átnyúló, körbeszámlázásra utaló jeleket.

A magánszemélyeknek vigyázni kell az ingatlantranzakciókkal (építés, bérbeadás), és folytatódnak a vagyongyarapodás vizsgálatok, illetve a korábban igénybe vett adókedvezmények ellenőrzései is. Hajdu Miklósné, az ellenőrzési főosztály vezetője egyértelművé tette a tájékoztatón, hogy az ellenőrzési irányelvekben nem nevesített tevékenyégi típusok sem mentesülnek a vizsgálatok alól.