Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Bekeményített az APEH: 116 milliárdnyi büntetés az idén

2006.09.08. 12:13
Az adóhivatal ellenőrei augusztus végéig 178 ezer ellenőrzésen 203 milliárd forintnyi adókülönbözetet tártak fel, ami eléri az egész múlt évit - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján az APEH elnöke. Szikora János szerint a hatékonyságjavulás annak köszönhető, hogy elsősorban ott ellenőriznek, ahol a legvalószínűbb az adó eltitkolása. Leginkább áfavisszaélésekre bukkantak, de a vagyonosodási vizsgálatokon tapasztalt adókülönbözet is megduplázódott.

Kaszáltak az adórevizorok az idei első nyolc hónapban: a tavalyinál kevesebb, 178 248 ellenőrzés során 203 milliárd forintnyi adókülönbözetet - ami gyakorlatban adóhiányt jelent - tártak fel. Ez az összeg - amiből 148 milliárd forint már jogerős - a tavalyi első nyolchavinál 46 százalékkal több, annyi, mint 2005-ben egész évben volt. A 178 ezer ellenőrzés 61 százalékában találtak adókülönbözetet a revizorok, megállapításaik több mint 90 százaléka a bíróság előtt is megállta a helyét.

Ráfázott áfások

Az ellenőrzések eredményeképpen az adóhatóság összesen 116,2 milliárd forintnyi bírságot és pótlékot szabott ki. Ebből 69 milliárd forint volt adóbírság, 2,6 milliárd forint a mulasztási bírság, míg 44,6 milliárd a késedelmi pótlék. Az összes ellenőrzés adatait figyelembe véve az egy esetre jutó adóhiány a tavalyi 611 ezer forintról 1,14 millió forintra, vagyis csaknem a kétszeresére emelkedett.

Az ellenőrzések során feltárt jogerős adókülönbözet több mint nyolcvan százaléka, 127,28 milliárd forint az általános forgalmi adóból származott, ami egyharmadával több a tavalyinál. Bár abszolút értékben kisebb tételt jelent, de még inkább romló tendenciát jelent a társasági adó, ahol másfélszeresére nőtt az adóhiány, az szja-ban viszont kisebb, az evában nagyobb mértékben csökkent az adóhiány összege; igaz, utóbbi okát egy 2005-ös, egyszeri nagy tétel jelentette.

Vagyonosok veszélyben

A vagyonosodási vizsgálatok során már idén kétszer annyi, 6,5 milliárd forintnyi adókülönbözetet állapítottak meg, mint tavaly. Ezt az összeget 483 razzián érték el - két év 585, tavaly 610 ilyen vizsgálatot folytattak -, miután a vizsgálatok 76 százalékában, 366 esetben találtak szabálytalanságot. Idén esetenként átlagosan 17,76 millió forintot találtak a (nem) adózóknál, tavaly és tavalyelőtt ez az összeg 7,67, valamint 8,42 millió forint volt.

A kormány szándéka és az adóhivatal ellenőrzési terve szerint csak jövőre kezdődnek nagyszabású vagyonosodási ellenőrzések, az idei hatszázzal szemben 2007-ben a tervek szerint tízezer ilyen vizsgálatot folytatnak majd le. Ezekre a vizsgálatokra már készül az APEH - jelentette be Szikora János, aki szerint átszervezésekkel és a létszám bővítésével el tudják végezni ezeket a vizsgálatokat.

Mivel az idei 6,5 milliárd forint szankciója 2,4 milliárd forint volt, a jövő évi drasztikus ellenőrzések akár tízmilliárdos nagyságrendű bevételt is hozhatnak az államkasszának, bár az APEH vezetői óvtak arról, hogy az idei ellenőrzésszám és bevétel felszorzásával prognosztizáljunk. A vagyonosodási vizsgálatok idén is folytatódnak még, Szikora János elmondta: az év végéig elsősorban a nagy értékű, 100 millió forint fölötti ingatlanok tulajdonosai számíthatnak ilyen vizsgálatra. Jövőre változik, célzottabb lesz a kiválasztás módja - ígérte az adóhivatal elnöke.

Hatezerrel kevesebben színlelünk

A színlelt szerződések moratóriumának lejártával 281 munkáltató tett bejelentést az APEH-nek arról, hogy a korábban vállalkozói vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatott alkalmazottait - ez összesen 5805 embert jelent - átminősíti, munkajogi szerződéssel dolgoztatja tovább. Közülük 91 munkaadónak ezt azért volt érdemes bejelentenie, mert korábban, még a moratórium hatálya alatt megbuktak az APEH-ellenőrzéseken, míg 190 cég önként tett ilyen bejelentést.

Volt viszont 25 olyan korábban szintén ellenőrzött és megbukott munkaadó, amely a moratórium lejártával nem tett bejelentést - náluk összesen 409-en dolgoznak -, a náluk megállapított 588,6 millió forintnyi adókülönbözetet és adóhiányt így ráterhelik az adófolyószámlájukra. A bejelentést tett cégek az 5,5 milliárd forintnyi hasonló kötelezettség alól a bejelentésnek köszönhetően mentesültek.

Ezer üzletet bezártak

Az adóhivatal az év folyamán intenzív ellenőrzést végzett a piacokon, kereskedelmi és szolgáltató üzletekben is. Nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt 333, be nem jelentett alkalmazott miatt 391, igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 231 üzletet zártak be, ami összesen 955 boltbezárást jelent. További 183 vállalkozás tevékenységét függesztették fel be nem jelentett alkalmazott és igazolatlan eredetű áru miatt.

A revizorok néhány helyen különösen sok adóeltitkolásra bukkantak. A piacokon jellemző, hogy az árusok 50-60 százaléka nem ad nyugtát, de a józsefvárosi kínai piacon volt olyan nap is, amikor ez a mutató száz százalék volt, vagyis egyetlen kereskedőtől sem kaptak bizonylatot. Negatív tapasztalatokat hoztak a balatoni ellenőrzések is, bár ott, miután az ellenőrök minden héten megjelentek, a szezon közepére javultak a nyugtaadási mutatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?