Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az új cégeket vizsgálja az APEH

2008.03.12. 07:36
A cégbejegyzéstől számított kilencven napon belül kell elvégeznie az adóhatóságnak azokat az ellenőrzéseket, amelyek az újonnan alakult társaságokat érintik - derül ki az APEH elnökének utasításából.

Az idén kiemelten vizsgálja az adóhatóság az új társaságokat, az irányelv szerint ötödüket biztosan ellenőrzik majd. Az utasítás szerint az új bejegyzésű cégek közül az ellenőrzésre jelölteket kockázatelemzéssel jelölik ki.

Különösen esélyesek a figyelemre azok a cégek, ahol a tulajdonosok, vezető tisztségviselők olyan cégben töltöttek be vezető szerepet korábban, amely köztartozás kiegyenlítése nélkül szűnt meg, jelentős összegű adóhiányt halmozott fel, felfüggesztették, törölték az adószámát.

Vizsgálatra számíthatnak azok is, akik korábbi cégüknél feketén foglalkoztatták alkalmazottaikat, és emiatt az adóhatóság üzletbezárással, tevékenységfelfüggesztéssel büntette őket, valamint azok, akiknek visszavonták egyéni vállalkozói igazolványukat valamilyen kötelezettségük elmulasztása miatt. Az akció célja a notórius csalók gazdaságba való visszatérésének megakadályozása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!