Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Ötvenmilliárdot veszítünk az ápolási díjon

2003.08.05. 09:00
Újabb járulékot vezetne be a kormány, ezúttal az ápolási díjat. Ennek tervezett mértéke a munkavállalók bruttó bére után fizetendő egy százalék, ami a következő évben hozzávetőleg 53 milliárd forinttal növelné az államháztartás bevételeit.
Várhatóan jövő szerdán terjeszti a Pénzügyminisztérium a kormány elé az ápolási biztosítási rendszer koncepcióját, amelyet az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériummal közösen dolgoztak ki - közölte Tóth Judit, Győrfi Istvánnak, az egészségügyi reformokért felelős kormánymeghatalmazottnak a szóvivője. Az új, az egészségbiztosításhoz hasonlóan felosztó-kirovó rendszerű biztosítási formát várhatóan 2004 januárjától vezetik be.

Bérünk újabb egy százalékát kell befizetni

A járulék tervezett mértéke a munkavállalók bruttó bére után fizetendő egy százalék, ami a következő évben hozzávetőleg 53 milliárd forinttal növelné az államháztartás bevételeit. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint csak akkor vezethető be új járulék, ha annak fejében a járulékfizetők új szolgáltatáshoz jutnak: ennek érdekében az egészségügyi szaktárca az ápolásra szoruló családtagot ellátó nagykorú állampolgároknak fizetendő ápolási díj kiterjesztését tartaná jónak.

Az ápolásbiztosítási alapot kezdetben - a bevezetéskori magas adminisztrációs költségeket csökkentendő - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kezelné az egészségbiztosítási alapon belül, majd a tervek szerint idővel önálló biztosítási ággá válna.

Évi kétszázmilliárd ápolásra

Jelenleg összesen a GDP két százalékát, becslések szerint hozzávetőleg kétszázmilliárd forintot fordítanak évente ápolási szolgáltatásra. Ebből százmilliárdot magánszemélyek fizetnek ki különféle szolgáltatásokért - például otthoni ápolásért - s mintegy húszmilliárd forint a fogyatékosok támogatása. Az állami ápolási hozzájárulás 80-100 milliárd forint, a számítások szerint harmincmilliárd forintot kell az egészségügyi alap kifizetései közül ide számítani.

A tervek szerint az egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése révén pár éven belül elkülöníthetővé válik a különféle jogcímeken, különféle formákban és szolgáltatók által nyújtott és finanszírozott ápolási ellátás, amit idővel várhatóan teljes egészében az ápolási biztosítási alapból fedeznének.