Ágnes
-1 °C
2 °C

A nagy, több tízmilliárdos tévedések kioltották egymást

2008.05.07. 19:51
Bár összességében elég pontosnak bizonyult a Pénzügyminisztérium áprilisi költségvetési egyenlegre vonatkozó előrejelzése, a részletekben figyelemre méltó eltérésekre bukkanhatunk.

A múlt hónapban csak 1 milliárd forinttal lett nagyobb az államháztartási deficit a PM prognózisában szereplőnél, a büdzsé 14 milliárddal költött többet bevételeinél. Ezzel az első négy hónapban az egész évre remélt 1100 milliárdos hiánynak a fele sem jött össze, 522 milliárdos volt áprilissal bezárólag az év elejétől felhalmozódott deficit.

Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy a legnagyobb alrendszerben, a központi költségvetésben viszonylag nagyot tévedett a tárca áprilisra vonatkozóan: a gondoltnál 33 milliárddal több bevétel folyt be, ám a kiadások még ennél is nagyobb mértékben, 50 milliárddal tértek el a tervezetthez képest. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi ennek az oka, az majd szűk két hét múlva, május 20-án, a szakminisztérium rendes havi sajtótájékoztatóján derülhet ki.

Csak a rend kedvéért: a központi költségvetési alrendszerben az előrejelzettnél rosszabb lett a szaldó, 4 milliárddal költött többet ez az alrendszer a bevételeinél, míg a másik két alrendszerben a prognosztizáltnál jobban alakult az egyenleg. A tb-alapok 21 milliárdos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 10 milliárdos többlettel zártak. Így jött ki a 14 milliárdos havi mínusz, igaz, épp egy éve ekkor 17 milliárdos plusz volt a büdzsében.