Gusztáv
3 °C
7 °C

Vendégtelenítették a magyar apartmanházat Horvátországban

2006.07.27. 11:27
Egy magyar magánszemély résztulajdonában lévő horvátországi cég apartmanházából küldték el a vendégeket a horvát hatóságok szerdán. A Biograd közelében lévő Drage településen lévő épület vendégeit a tulajdonos nem jelentette be a helyi turisztikai hivatalban, ráadásul az épület az engedélyezettnél nagyobb. Nagy István résztulajdonos az Indexnek azt mondta, nem is fizetővendégek, hanem ismerősök nyaraltak a házban, amelynek engedélyei rendben vannak.

A horvát Jutarnji List csütörtöki számában jelent meg a hír arról: a hatóságok bezárattak egy üdülőházat a Zadar és Sibenik között nagyjából félúton elhelyezkedő, Bigorad közelében lévő Dolacke Dragéban. A lap szerint az üdülőház öt apartmanjában egy ellenőrzés során olyan vendégekre bukkantak, akik nem voltak a területileg illetékes, pakostani turisztikai hivatalban bejelentve, és így regisztráció híján idegenforgalmi adót sem fizettek utánuk.

De mi van az engedélyekkel?

A lap szerint a ház egy Nagy István nevű magyar személy közvetett tulajdonában van. Ő az újság információi szerint egy, a Vodice megyei Srima nevű településen nagyjából két éve bejegyzett cégen keresztül lett az ingatlan tulajdonosa. Az idegenforgalmi ellenőrzés során kiderült: nemcsak a vendégek regisztrációjával volt gond, hanem a ház kialakításával is.

Az épület 89 négyzetméternyi hasznos területen működhetne az engedély szerint, ám jelenleg ennél jóval nagyobb, ugyanis további emeletet építettek rá. Az ellenőrök elsősorban ezért zárták le az apartmanokat a házban - építési engedély nélküli ingatlanokban ugyanis nem szabad turisztikai szolgáltatásokat árusítani. Azt a hatóságok még vizsgálják, hogy már a két engedély nélküli emelettel együtt vásárolta-e a házat Nagy István cége, vagy azt azután építették rá.

Nagy István az Indexnek azt mondta, valójában nem is zárták be a házat, csak elküldték a vendégeket, akiket azóta másutt sikerült elhelyeznie. Egyébként pedig nem fizetővendégek voltak az érintettek, hanem ismerősök. Az apartmanház résztulajdonosa azt állította, az építési engedélyek mind rendben vannak, és az üdülési illetéket is befizették. Csupán az átsorolás nem fejeződött még be, amely révén elkezdődhetne az üdültetés, de mivel a kérelmeket már beadták, Nagy szerint ennek is meg kell történnie egy-két napon belül.

Idén 76 házat zártak be

Jó tanácsok horvátországi ingatlanvásárláshoz
Hazánk zágrábi nagykövetségének honlapján részletes információkat közölnek arról, mire kell odafigyelnie annak, aki ingatlant akar vásárolni Horvátoszágban vagy már tulajdonjogot szerzett horvát ingatlanban. A nagykövetség honlapján itt olvashatók a horvátországi magyar ingatlantulajdonosoknak szóló figyelmeztetések, míg ezen az oldalon a horvátországi üdülőtulajdonosok ingóságainak Magyarországra hozataláról olvasható tájékoztatás.

A mostani ellenőrzés nemcsak a magyar tulajdonban lévő panziót érintette. A hatóságok szerdán átfogó kontroll során 250 szállásadót vizsgáltak, ebből a Nagy Istváné mellett további 33 apartmant zártak be.

A Jutarnji List adatai szerint az idei szezonban június 20-a óta már 76 vendégházat, panziót és egyéb szálláshelyet büntettek bezárással engedélyeztetési hiányosságok miatt. Ebben a számban azonban például a nagy port kavart viri nyaralóbontások még nincsenek is benne, azok ugyanis májusban voltak.

A konzulátus nem hallott az ügyről

A dragei panzióbezárásról sem a zágrábi magyar konzulátuson, sem a nyári szezonban működő spliti ideiglenes szakkonzulátuson nem hallottak. A konzulátuson úgy tudják, hogy minden egyes szállástulajdonos - akár horvát, akár magyar, akár más nemzetiségű - írásos felszólításot kap előre, ha az adott hivatalok promlémákat sejtenek és vizsgálatok indítását tervezik.

A horvát idegenforgalomban jártas szakértők szerint az ilyen eljárás soha nem úgy zajlik, hogy előzetes értesítés nélkül beállít a rendőrség, és lezár egy apartmant. Gyakori tapasztalat azonban, hogy ha egy magyar tulajdonos kap valamilyen hivatalos dokumentumot az általa nem értett horvát nyelven, nem veszi komolyan, nem fordíttatja le, és csak utólag lepődik meg, amikor beállítanak hozzá a hatósági személyek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!