Konrád
8 °C
26 °C

A vállalkozói láncokra szállna rá az új APEH-elnök

2005.02.23. 07:54
Jogszabályok módosítására van szükség a hatékonyabb adóellenőrzés érdekében - véli az APEH elnöki posztjára elölt Szikora János. A leendő elnök szerint a fő gond, hogy gyakran eltűnik az áfa az alvállalkozói ágazatokban.
A hatékonyabb adó-ellenőrzési munka érdekében egyes jogszabályok módosítására volna szükség - válaszolta egy kormánypárti felvetésre az APEH elnöki posztjára jelölt Szikora János az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt (a jelölését végül támogatta a testület). A ma még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgató szerint például gyakran eltűnik az áfa a vertikálisan felépülő alvállalkozói láncolatokban: a fővállalkozó visszaigényli az adót, de alsóbb szinteken elillan a befizetendő áfa.

Az ilyen esetek elkerülésére csak befizetett áfából kellene megengedni a visszautalást - mondta a meghallgatásán Szikora. Lehetővé kellene tenni, hogy a munkaügyi nyilvántartásokba történő bejelentésekkel egy időben jussanak hozzá a közigazgatási szervek (társadalombiztosítás) az adatokhoz, új foglalkoztatott esetében ugyanis a munkaadónak 15 napja van a bejelentésre a tb felé. Több, a VPOP-val és a munkaügyi felügyelőséggel közös ellenőrzési akciót is szükségesnek tart az elnökjelölt.

Szikora szerint feszített a PM idei adóbevételi elvárása, ezért fel kell kutatni az adófizetési kötelezettség elől elbújtatott bevételeket is. Úgy véli, az áfabefizetések szigorúbb ellenőrzésében vannak még tartalékok. Erre utalt a bizottsági ülésen Katona Tamás, a PM politikai államtitkára is, aki szerint a jövőben nem a visszaigénylések, hanem a befizetések ellenőrzése kerülhet előtérbe. A jelölt világossá tette, hogy most nem a szervezeti struktúra átalakításának van az ideje (példaként a regionális adóigazgatást hozta fel), hanem a bevételi tervek teljesítésének. Szikora elismerte, hogy az ezredforduló táján tagja volt az MSZP nyíregyházi szervezetének, viszont cáfolta, hogy korábban, ügyvédi praxisa folytatásakor ukrán ügyfelei lettek volna. Egy ellenzéki kérdésre közölte, hogy egyszer már átesett a C típusú átvilágításon, de a kinevezésével kapcsolatban éppen most van folyamatban egy újabb ellenőrzés. Szikora kinevezése legkorábban a jövő héten várható, a pénzügyminiszter ugyanis a héten szabadságon van.