Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Lemond az ÁPV vezérigazgatója

2004.08.17. 17:35
Saját maga kezdeményezte felmentését Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezetője, aki családi okokból távozik a vagyonkezelő vezérigazgatói székéből.
Személyes, családi okokból felmentését kezdeményezte Kamarás Miklós az ÁPV Rt. vezérigazgatói beosztásából, és egyidejűleg lemond a privatizációs szervezetben betöltött igazgatósági tagságáról is. Az ÁPV Rt. új vezérigazgatójának személyére az ÁPV Rt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyminiszter tesz javaslatot a miniszterelnöknek - áll az ÁPV Rt. sajtóközleményben.

Koalíciós harc az utódlásért

A privatizációs szervezet azt követően adott ki közleményt, hogy a Magyar Nemzet keddi számában saját információira hivatkozva közölte a vezérigazgató lemondását. A lap szerint ugyanakkor a kormányzó pártok között harc dúl a poszt utódlásáért: az SZDSZ és az MSZP egyaránt saját delegáltját látná szívesen a tisztségben, míg Draskovics Tibor pénzügyminiszter - annak érdekében, hogy ne pártkatonával, hanem személyes bizalmasával tudjon együttműködni a privatizációs feladatok végrehajtásában - maga is igényt tartana a jogszabályilag őt illető jelölésre. A Magyar Nemzet meg nem erősített információi szerint az MSZP Vásárhelyi Istvánt, az ÁPV igazgatóságának tagját és elnökhelyettesét tenné a szervezet élére, de esélyes lehet Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezetője is.

Az ÁPV közleménye szerint utódjának kinevezéséig Kamarás Miklós továbbra is ellátja feladatkörét. Kamarás Miklós 2002. május 28-a óta állt a privatizációs szervezet élén. Tevékenységéhez számos sikeres privatizációs tranzakció kapcsolódik, többek között a Postabank tavalyi, több mint 100 milliárd forintos bevételt eredményező értékesítése, vagy az idén újszerű technikával lebonyolított MOL részvényértékesítés.

Életút

Kamarás Miklós az ÁPV Rt. távozó vezérigazgatója 60 éves közgazdász, gépész-üzemmérnök, okleveles könyvvizsgálói és adótanácsadói képesítéssel is rendelkezik. Pályáját 1972-ben az Építőgépgyártó Vállalatnál kezdte. 1990-1995 között a TALLER Pénzügyi-gazdasági Tanácsadó Kft-nél ügyvezető igazgatóként tevékenykedett. 1995- 1998-ig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. pénzügyi-gazdasági vezérigazgató-helyettese volt. 1998-2000 között a Deloitte & Touche Magyarország Kft-nél audit partner, majd 2000 májusától vezérigazgatói kinevezéséig az EX ASSE Könyvvizsgáló, Adó- és Pénzügyi Gazdasági Tanácsadó Rt. Igazgatóságának elnöke volt.