Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem jelentek meg a meghallgatáson az ÁPV leendő vezetői

2002.05.30. 11:30
Elmaradt az ÁPV Rt. vezetőinek csütörtöki meghallgatása, mert sem az érintettek, sem pedig a szocialista frakció képviselői nem jelentek meg a Költségvetési bizottság előtt. Keller László alelnök szerint ennek az az oka, hogy a kormány még nem kezdeményezte a meghallgatást, a bizottság pedig kérés nélkül nem hallgathatja meg az elnöki és vezérigazgatói poszt várományosait.
Mégsem hallgatja meg az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatóságának elnökjelöltjét és vezérigazgatóját - tudta meg az Index Keller Lászlótól, a bizottság alelnökétől. A szocialista politikus teljesen törvénysértőnek nevezte Varga Mihály bizottsági elnök eljárását, aki rendkívüli ülést hívott össze az ÁPV Rt. igazgatósági elnöki és a vezérigazgatói posztok várományosainak meghallgatására.

Keller szerint nincs rendkívüli helyzet, mely indokolta volna a gyorsaságot. Jogértelmezése szerint a bizottság amúgy sem kezdeményezhet ilyen jellegű meghallgatásokat, mivel erre a kormány kérheti a parlamenti testületet.

A szocialista képviselők mindezek alapján nem jelentek meg a bizottság rendkívüli ülésén, és Mészáros Tamás elnökjelölt, valamint Kamarás Miklós vezérigazgató levélben értesítette a bizottság elnökét, hogy nem kíván az ülésen részt venni.

Korábban a Pénzügyminisztérium szóvivője közölte: minden törvényes előírást betartott a kormányzat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság vezetőinek keddi menesztésénél. A szóvivő arra reagálva nyilatkozott, hogy Varga Mihály, volt pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón törvénytelennek nevezte az ÁPV Rt. vezérkarának keddi elbocsátását, az új vezetők kinevezését, mert azt nem előzte meg bizottsági meghallgatás, vagyonnyilatkozat-, összeférhetetlenségi nyilatkozattétel, nem volt nemzetbiztonsági átvilágítás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!