Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Hungaroringet is eladná az állam

2006.01.27. 10:38
Kilenc, részben állami tulajdonban lévő társasági állami vagyonrészét adná el az ÁPV Rt. A privatizációs cég egyebek mellett a Forrás Rt.-ben, a Hungaroringben és a Szikra Lapnyomdában meglévő vagyonát értékesítené.
Az ÁPV Rt. nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet, amely bizonyos tőzsdei társaságok és tőzsdén kívüli vállalatok állami kézben lévő csomagjainak együttes értékesítésére irányul - tette közzé a privatizációs társaság. A pályázatokat február 27-ig lehet benyújtani összesen kilenc cégre, az ajánlattevőnek 220 millió forintnyi bánatpénzt kell befizetnie. Egy vállalatban többségi részesedést szerezhet a vevő, de Émász-részvényből például csak százat adnak el. A csomagot egyben értékesítik.

Tíz százalék kárpótlási jegyben

A portfólió legértékesebb elemét kétségkívül a Forrás Rt. 37,86 százalékos "B" sorozatú és egy db "C" sorozatú osztalékelsőbbségi részvényei képezik. A 3 407 481 darabos Forrás-pakett a csütörtököi 845 forintos záróárral számítva közel 2,9 milliárd forintot ér.

Az állam két áramszolgáltató cégben lévő részesedésétől is megválik, az eladási ajánlat részét képezi többek között 6124 darab Elmű és 100 darab Émász- részvény is. Az értékesítésre váró portfolió további elemei között szerepel a mogyoródi Hungaroring Sport Rt. jegyzett tőkéjének 2,33 százalékát megtestesítő 300 darab, összesen 30 millió forint névértékű törzsrészvénye.

Eladnák a budapesti Rézkakas Kereskedelmi Vendéglátó és Szolgáltató Kft. jegyzett tőkéjének 5,66 százalékát megtestesítő üzletrésze, aminek a minimálára kétmillió forint, a szolnoki Alföldinvest Pénzügyi Szolgáltató Kft. jegyzett tőkéjének 1,41 százalékos üzletrésze legalább 2,6 millió forintért. Szerepel a csomagban a Szikra Lapnyomda 15,27 százalékát jelentő 36 002 darab részvény - minimálára 160 millió forint -, valamint a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Kft. jegyzett tőkéjének 36,4 százalékos üzletrésze, legalább 48,8 millió forintért.

Egy cégben többséget is szerezhet a vevő, ugyanis az ÁPV legalább 93 millió forintért a Dunaferr Vámügynökség Kft. jegyzett tőkéjének 50,4 százalékos üzletrésztől is megválna.

A teljes portfólió minimális értéke tehát tőzsdei társaságoknál az aktuális záróárfolyammal, egyéb társaságoknál a minimálárral számolva 3,42 milliárd forint. A pályázó a vételár 10 százalékát kárpótlási jegyekben fizetheti, amelyet darabonként 1,742 forinton számítanak be (a csütörtöki záróár 1247 forint volt). A vételár fennmaradó 90 százalékát készpénzben kell fizetni.