Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mégis lesz gázáremelés?

2003.01.09. 20:43
Az inflációt meghaladó mértékű energiaár-emelési javaslatot tárgyal pénteken a kormány. A kiszivárgott tervezet szerint átlagosan mintegy 9 százalékos drágulás várható.
Az esti kiadásokban ismertetett előterjesztés szerint a gáz ára májustól 12 százalékkal, éves átlagban 7,5 százalékkal emelkedhet - értesült az RTL Klub és a TV 2 híradója. A villamosenergiáért februártól - a televíziók értesülése szerint - 8,7 százalékkal kell majd többet fizetni. A Népszabadság szerdai számában szintén szó esett erről a lehetőségről. Eszerint az áramárról két változat kerül a kabinet elé: az egyik szerint átlagosan 10 százalékos lenne az emelés, ezen belül a lakosság 8,7 százalékkal fizetne többet. Ismert még egy egységes, 10 százalékos javaslat is, de a napilap szerint az első variációnak van nagyobb esélye.

Szigorúan titkos

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban - az áremelési javaslat előterjesztőjénél - az MTI érdeklődésére mindössze annyit közöltek: az előterjesztés szigorúan titkos. Korábban a Magyar Energia Hivatal elnöke, Kaderják Péter csak lakossági villamosenergia ára 8-9 százalék körüli emelésének lehetőségéről beszélt. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy nincs olyan törvényi szabályozás, amelynek alapján javaslatot kellett volna tenniük "a gáz árának emelésre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részére".

"Nem lesz gázáremelés!"

Mint ismeretes, a választások előtt a Fidesz-MPP többször is azt vetette az MSZP szemére, hogy megválasztása esetén nagymértékű gázáremelést tervez. A szocialista párt akkori miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter tagadta ezt, Lendvai Ildikó - jelenleg az MSZP frakcióvezetője - pedig külön sajtótájékoztatót hívott össze, hogy cáfolja a jobboldali párt állításait. Lendvai Ildikó akkor azt mondta: "Lassan mondom, hogy mindenki, még Orbán Viktor is értse: nem veszünk el senkitől semmit. A rémhírekkel ellentétben nem vezetünk be tandíjat, nem lesz fogyasztói gázáremelés és amnesztia". Hozzátetette: "nem szedjük fel a vasúti síneket, nem bontjuk le a hidakat és nem fogjuk a tornyokról az órákat sem leszedni. Lesz viszont alacsony diákhitelkamat, lakásrezsi-támogatás, nagyobb családi pótlék..."