Sokkal olcsóbb lesz az arany és a kávé a csatlakozás miatt

2003.03.13. 11:30
Nem várt perspektívát kínál az Unió a koffeinfüggő zöldségeseknek, mivel a csatlakozás miatt eltörlik a kávé és az arany fogyasztási adóját. Az Orex szakembere szerint átlagosan 20 százalékkal csökken a nemesfémből készült dolgok fogyasztói ára.
Meg nem erősített hírek szerint zűrzavart keltett az isztambuli bazárban, hogy nagyot fog zuhanni az európai összehasonlításban is igen húzós magyar aranyár. Pénzeli Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta: a csatlakozás után a fogyasztási adó beszedése nem biztosított egységesen, így lemondanak az e két termékből befolyó évi 4-4,5 milliárd forintos fogyasztási adóbevételről.

Egyszerűen nem fizették be

Egy neve elhallgatását kérő aranykereskedő az Indexnek megjegyezte, hogy a lemondás nem annyira gáláns gesztus, mivel az adót eddig is képtelenek voltak beszedni. Miközben a forgalmi adatok alapján a 35 százalékos fogyasztási adóból 4-5 milliárd forintnak kellett volna évente befolynia az államkasszába, a valós összeg sosem haladta meg a 800 milliót.

Versenyeznek a szürkékkel

Az adó megszüntetése a kávé árát 10 százalékkal, az aranyét 25 százalékkal csökkentheti - közölte Pénzeli. Tóthné Somogyi Judit, az Orex ékszer- és órakereskedő cég nemesfémosztályának vezetője 20 százalékos csökkenést számított ki.

Tőle tudtuk meg, hogy a legális aranykereskedők évek óta bombázták a tárcát az adó eltörlése miatt, de eddig azt a választ kapták, hogy annak nincs köze a csatlakozáshoz. Somogyi Judit szerint a mostani intézkedés miatt egyenlő versenyhelyzetbe kerülnek azok a törvényeket betartó kereskedők, akik áraikkal eddig nem tudtak konkurálni a "szürke" és "fekete" versenyzőkkel.

Européer csillogás

Az adó eltörlése után Magyarországon nagyjából az Európában megszokott árért vehetünk nemesfém ékszert, a szakember szerint lényegében az eltérő áfa miatt fognak különbözni az árak. A fukszkedvelők mellett a még nagyobb csoportot alkotó kávéivók is örülhetnek. Mindkét termék szabadáras, így azt, hogy a kereskedők az adóeltörlésből pontosan mennyit "adnak át" a fogyasztóknak, nem lehet előre megmondani.

Az uniós csatlakozást követően a személyi jövedelemadónál lényeges változásokra nem kell számítani - hangzott el a Pénzügyminisztériumban. - Az általános forgalmi adó esetében a 2003. évihez hasonló nagymértékű változás már nem lesz, arra viszont fel kell készülni, hogy a nulla százalékos kulcsot az EU-ban előírt minimális 5 százalékos szintre kell emelni - mondta Pénzeli Márta.  • Tippek
  • Bankszámla