Konrád
8 °C
26 °C

A vártnál jóval nagyobb az infláció

2004.06.11. 11:22
Májusban az éves infláció 7,6, az egyhavi pedig 0,9 százalék lett - tette közzé a KSH. Az első öt hónapban az 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedés valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták. A kormány szerint minden a terveknek megfelelően alakul.
Az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,9 százalék volt, 2003. májushoz viszonyítva pedig 7,6 százalék-kal növekedtek az árak - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Idén az első öt hónapban átlagosan 7,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Idén májusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. májushoz viszonyítva 6,5 százalék volt. A piaci elemzők csupán 7,2 százalék éves és 0,6 százalékos egyhavi ütemet vártak.

Élelmiszerek okozták

Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat az élelmiszerek drágulása 0,4 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,20 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,14 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,10 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,07 százalékkal emelte. Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett az idényáras élelmiszerek (15,3 százalék), a cukor (11,3 százalék) és a sertéshús (2,0 százalék) ára.

Árcsökkenés következett be a sajt (2,3 százalék), a tej (2,2 százalék), az étolaj (1,9 százalék) és a liszt (1,8 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek. A szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási termékek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai az átlagot meghaladóan növekedtek. A dohányárukért átlagosan 2,4 százlalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt, míg a járműüzemanyag-árak átlagosan 3,7 százalékkal emelkedtek. A szolgáltatások átlag alatti áremelkedésén belül az üdülési szolgáltatások árai 1,7 százalékkal, a társasházi közös költségek 1,6 százalékkal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében az árak összességükben nem változtak a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A kijelölt pálya

A fogyasztói áremelkedés, leszámítva az egyszeri hatásokat, azon a pályán van, amellyel a kormány eredetileg számolt - közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium. Az első féléves csúcs után a második félévben lassul a fogyasztói áremelkedés üteme, a gazdaságban nincs inflációs nyomás.

Az Indexhez eljuttatott közleményből kiderül, hogy szezonális hatásként jelentkeztek a vártnál magasabb friss gyümölcsárak Ez átmeneti jellegű, az agártárca előrejelzése szerint az idén jó mezőgazdasági termés várható. A kőolaj világpiaci ára április-májusban a vártnál magasabb lett, s ez Magyarországon is érződött. Májusban az üzemanyagok drágulása 0,2 százalékponttal emelte az árindexet.

A folyamatok a tervezettnek megfelelően alakulnak, így a Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy az idén az éves átlagos fogyasztói áremelkedés 6,5 százalék körül alakul, jövőre pedig teljesül a jegybankkal közös decemberi 4,0 százalékos inflációs célkitűzés.