Paulina
20 °C
35 °C

A drágább áram 45 milliárdba kerül a lakosságnak

2003.07.30. 09:37
Az augusztus 1-jétől érvényes kilencszázalékos drágulás évi 45 milliárd forinttal növeli az árampiaci társaságok árrését. Vagyis lakosonként körülbelül évi 4500 forint pluszkiadást jelent az áramdíj kilowattóránkénti kétforintos növelése. A szakemberek szerint a gyenge forint és a paksi üzemzavar miatt kell árat emelni. Pedig Paksról még három hónapja is azt mondták, az üzemzavar miatt nem drágul az áram.
Az augusztus 1-jétől érvényes kilencszázalékos drágulás éves szinten 45 milliárd forint körüli árrésnövekedést jelent az árampiaci társaságoknak. Normális körülmények között a jövő év elején legfeljebb háromszázalékos további áramár-emelkedés lehet indokolt az energiahivatal szakértői szerint.

Kilowattóránként plusz két forint

A péntektől érvényes kilencszázalékos áramáremelés miatt a lakossági fogasztók kilowattóránként két forinttal fizetnek többet péntektől a villamos energiáért. A drágítás nem érinti azonos mértékben az árampiaci társaságokat. A szolgáltatóknál még most számolják, hogy pontosan milyen hatással lesz gazdálkodásukra az árkorrekció.

Az erőművek kimaradtak az emelésből, miután 2004. január 1-jével a termelők körében megszűnik a hatósági ár. Az áramszolgáltatók esetében, a jegybank 2004-es inflációs előrejelzését alapul véve, előre hozták a menetrend szerinti drágulást, a kilencből ez tesz ki egy százalékot.

Az áramszolgáltatók árrését éves szinten, vagyis a következő tizenkét hónapban mintegy ötmilliárd forinttal növeli ez az emelés. A fennmaradó nyolc százalékot az MVM Rt.-nél a korábbi árszabályozási lépések során felhalmozott feszültségek, illetve a kedvezőtlen világpiaci körülmények indokolják, mondta Varró László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezető közgazdásza.

Gyenge a forint, drágul az áram

A mostani emelkedést elsősorban a forint gyengülése indokolta, vélte a szakértő. Emlékeztetett, hogy a magyar villamosenergia-ipar jelentős importőr, az erőművekben felhasznált tüzelőanyagok nyolcvan százaléka behozatalból származik, és a rendszerbe beépített anyagok és berendezések jelentős része ugyancsak külföldi termék.

Mégis drágító hatású volt az üzemzavar

Az MVM Rt.-nél egyrészt a korábbi áremelésekkor a közüzemi nagykereskedőnek okozott veszteségből még ki nem egyenlített mintegy harmincmilliárd forint, másrészt Paks kiesése jelentett áremelési kényszert. Utóbbi esetében két megoldás kínálkozott: az állampolgárok adófizetőként vagy áramfogyasztóként fizessék meg ennek költségeit.

Az energiahivatal vezető közgazdásza szerint tisztább helyzetet teremt, ha fogyasztóként viselik a paksi üzemzavar költségeit, mint ha az állami költségvetés adna támogatást az MVM-nek. Ez a döntés azért különösen figyelemreméltó, mert áprilisban a gazdasági tárca energetikáért felelős államtitkár-helyettese még azt közölte, hogy Paks miatt nem lesz áremelés.

A MEH szerint a villamosművek árrését éves szinten nagyjából negyvenötmilliárd forinttal növeli a mostani rendkívüli áremelkedés. Az MVM-nél ugyanakkor ennél kisebb növekedésre számítanak. A pontos összeg meghatározása jelenleg folyik.

Januártól újabb három százalék?

Boross Norbert, az Elmű Rt. kommunikációs igazgatója elmondta, az árváltozás pontos hatásainak kiszámítása még folyik, de arra számítanak, hogy a becsült infláció hatását kiegyenlíti a korrekció. Úgy vélte, az ágazat valamennyi szereplőjének az az érdeke, hogy az MVM Rt. stabil és jól gazdálkodó közüzemi nagykereskedő legyen.

Varró László úgy vélekedik, amennyiben nem történik valamilyen rendkívüli változás a nemzetközi piacon, úgy január 1-jétől legfeljebb háromszázalékos áremelkedés lehet indokolt.