Oszkár
20 °C
29 °C

Energiahiányt és drágulást hozhat a tél

2003.08.22. 08:52
A nemzetközi energiatőzsdéken az év elején még 23-24 euróért adták megawattóránként a villamos energiát, ez a nyár elején 30 euróra, augusztus közepére pedig - a megnövekedett fogyasztás és az erőművi problémák miatt - 33-34 euróra emelkedett - mondták a Napi Gazdaságnak a magyarországi áramkereskedő cégek.
Így azok a kereskedők, akik a nagykereskedelmi piacon érdekeltek és az év elején nem hosszú távú szerződéseket kötöttek, komoly többletkiadásokat kénytelenek elviselni a napi vásárlásoknál.

Hiány fenyeget

A kiskereskedelemben nem az ár, hanem a hiány jelenti a problémát. Magyarországi viszonylatban a magas importárakhoz hozzáadódott a május elsejével bevezetett 2-3 eurós határkeresztező kapacitásdíj is. Ez a kereskedők véleménye szerint nem tesz jót a magyarországi szabadpiacnak, sőt a határkeresztező kapacitásaukción a díjból befolyt 800 millió forint körüli összeget egyenesen a feljogosított fogyasztók zsebéből húzták ki.

Üres tározók

Véleményük szerint szükség volna az aukciós rendszer megváltoztatására. A New York-ihoz hasonló nagyobb áramkimaradásra kevés az esély Európában - vélik a szakemberek. Inkább az északi vízbázisú erőművek okozhatnak gondot, amelyek a vízhiány miatt jelenleg nem termelnek elegendő áramot, télen pedig várhatóan nem képesek a tározókat feltölteni. A Magyar Villamos Művek szerint az év közbeni áremelések nem befolyásolták a 2003 elején lekötött áramszerződéseket, míg a napi kiegyenlítő import - amelyre rövid távú szerződéseket köt a társaság - csupán tizedét teszi ki az ország teljes fogyasztásának.