Auguszta
-4 °C
2 °C

Nincs elég áram a szabadpiacon

2003.11.06. 09:04
A Napi Gazdaság által megkérdezett feljogosított fogyasztók kivétel nélkül úgy nyilatkoztak a január elején megnyitott villamosenergia-piacról, hogy várakozásaik csak részben teljesültek.
A legnagyobb problémát még mindig a piaci áramhiány jelenti, azaz energia van elég, ám döntő többsége a közüzemben van lekötve, így a szabadpiacra csak korlátozott mennyiség jut. Ennek következtében igazi verseny sem tapasztalható, s így a remélt árcsökkenés sem teljesült.

Áramimport a megoldás

Az Alcoa-Köfém Kft. folyamatosan végeztet elemzéseket a nyugati és a hazai villamosenergia-árak összehasonlítását illetően, ezekből pedig egyértelműen kiderül, hogy a magyarországi áram ára a nyugati átlag felett van, így az áramimport lehet a megoldás - mondta a Napi Gazdaságnak Maár Gyula, a társaság illetékese. Az importárammal viszont egyelőre az a probléma, hogy szűk a határkapacitás, valamint a hatályban lévő rendelkezések szerint életben van az úgynevezett 50 százalékos importstop, azaz a kereskedőtől vásárolt áram felét hazai forrásból kell beszerezni. Ezt a rendeletet egyébként várhatóan az uniós csatlakozással oldják csak fel.

Az Alcoa-Köfém március elsejei kilépésével a szabad villamosenergia-piacra az év közbeni áremeléseket tudta "csupán" kompenzálni, s mivel szerződésük egy évre szól, továbbra is keresik a legjobb megoldásokat a szerződés lejárta utáni időszakra. Maár szerint ahhoz, hogy a liberalizáció tovább éljen, kiszámíthatóbb piacra lenne szükség. Az Alcoa-Köfém a január elsejével induló földgáz-liberalizációban is érdekelt, és amennyiben ténylegesen lesz piac, úgy élni is kívánnak a lehetőséggel.

Egyre több a szereplő

A GE Hungary Rt. május elejével lépett ki a szabadpiacra, és az egyéves időtartamra szóló szerződés ideje alatt az Alcoa-Köfémhez hasonlóan az idei két áremelést sikerült részben kivédenie - mondta Jassó Péter, a társaság energetikai szakértője.

Jassó szerint a belső monitoringrendszer korszerűsítésével közvetett módon is sikerült előnyökhöz jutni, hiszen a gyáregységek energiafelhasználásának hatékonyságát is növelték. A társaság érdekelt a földgázpiacon is, ám tapasztalataik negatívak ezen a téren. A hatályban lévő rendelet szerint ugyanis október végéig kellett volna jelezni szabadpiacra lépési szándékukat, de mivel az árrendeletek a határidő lejárta előtt két nappal jelentek meg, nem volt olyan kereskedő, amely kedvező ajánlatot tudott volna tenni a GE-nek.

A Magyar Alumínium (Mal) Rt. inotai egysége március elsejével, míg ajkai bázisa egy hónappal később lépett ki a szabadpiacra. A két ipartelep évente összesen 700 gigawattóra kapacitást vásárol a kereskedőktől, és a társaság közlése szerint az idén mintegy 200 millió forint megtakarítás várható a villanyszámlán. A Mal tárgyalásokat folytat a 2004-es évre vonatkozóan, vélekedésük szerint még az ideinél kedvezőbb árú importra is van kilátás.