Benedek
-4 °C
5 °C

Egyesülnek a nagy áramszolgálatók

2004.04.23. 14:57
Az E.On-tulajdonban lévő három regionális áramszolgáltató felvásárlása, tőzsdei kivonulása, illetve valószínű egyesülése áll annak hátterében, hogy a BÉT pénteken határozattal felfüggesztette a Dédász, az Édász és a Titász részvényeinek tőzsdei kereskedését. Elemzők szerint várható volt a lépés.
A Dédász Rt. igazgatóságának elnöke, Paluska Zoltán nemrégiben - a cég közgyűlését követően - újságírói kérdésre válaszolva még cáfolta, hogy a társaság július elsejétől esedékes névváltoztatása összefüggésben lenne az E.On-tulajdonban lévő hazai áramszolgáltatók összevonásának előkészítésével, bár hozzátette, a témában májusban közös sajtótájékoztatót tartanak az E.On-cégek.

Felvásárlás

Pénteken a várt fontos hírek a felfüggesztést követően már napvilágot is láttak: az E.On Hungária nyilvános vételi ajánlatot tett a Titász, az Édász és a Dédász általa még nem birtokolt részvényeire. A kötelező nyilvános vételi ajánlatot az áramszolgáltató-trió valamennyi, nem E.On-tulajdonban lévő "A" sorozatú névre szóló törzsrészvényére vonatkozik. Az E.On Hungária az ajánlatot jóváhagyásra benyújtotta a PSZÁF-hoz. Az ajánlat lezárását követően az E.On kiszorítana, s kezdeményezi a Titász-, Édász- és Dédász-papírok BÉT-ről történő kivezetését. A vételi ajánlatokat a HVB Bank Hungary Rt. bonyolíthatja le.

Nem sírok utánuk - kommentálta Miró József, a Cashline Rt. elemzője az áramszolgáltató-részvénytrió küszöbön álló tőzsdei kivezetését. A szakember hozzátette: a 90 százalék feletti E.On-tulajdonban lévő cégek részvényei nagyon alacsony likvidítással bírtak, s már várható volt egy ilyen lépés, különösen, hogy január 1-től erre már meg is van a törvényi lehetőség. Miró József szerint a piac arra számít, hogy az E.On-leányok a tőzsdei kivezetés után teljes mértékben egyesülnek, hiszen az a tulajdonos számára az egységes vállalatirányítás révén megtakarítást hozhat.

Egyesülés

A kiszorítási procedúra egyszerű mivolta meg is határozhatja az ajánlati árat, az E.On valószínűleg könyv szerinti értéket kínál majd a papírok tulajdonosainak. Ez a szakember számításai szerint az Édász esetében tavaly 12309, a Dédásznál 10334, a Titásznál 10222 forint volt, ami jelentősen nem változott az idén, ugyanis a saját tőke alig emelkedett. A friss érték rendre 12313, 10345 és 10227 forint. A súlyozott átlagár az Édász esetében ennél magasabb, 12700 forint körül lehet, míg a másik kettőnél alacsonyabb, mint a könyv szerint érték.

A Dédász piacán a befektetők megsejthettek valamit, a papír a felfüggesztés előtt 485 forinttal 9885 forintra ugrott, de - ha valóban a fent számított könyv szerinti értéken jelenik meg az ajánlat - még lehet a részvényben pár száz forintos tartalék. A Titász 10180 forinton zárt csütörtökön, így ott nincs nagy pozitív sztori, a 14 ezer forinton tanyázó Édász részvényesei pedig akár veszteséggel is szembesülhetnek.