Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Áramár szociális alapon

2005.01.19. 10:37
Az MSZP felszólította a kormányt, hogy a kisfogyasztóknál az áram árának emelése ne haladja meg az infláció mértékét.
Az áram árát is a fogyasztástól függően alakítaná a kormány - tudta meg a Napi Gazdaság. Meg nem erősített információk szerint a tömbárképzés alsó határa évi 1300 kilowattóra fogyasztás körül lehet, ahol 4,5-5 százalékos emelés várható, efölötti fogyasztás esetén 6-7 százalékot érhet el a korrekció. A nem lakossági fogyasztóknál viszont akár 10-12 százalékos emelés is elképzelhető.

A napilap megkeresésére a gazdasági tárcánál és a Magyar Energia Hivatalnál elismerték, hogy a szociális tarifarendszer kidolgozásának szakmai munkája jelenleg is folyik, de hangsúlyozták: még nyitottak a lehetőségek. A szocialista frakció - derült ki egy tegnapi tájékoztatóból - közben egyenesen követeli a kormánytól, hogy a villamos energia árának emelésére szociális tarifarendszert dolgozzon ki.

Podolák György, a frakció munkacsoportjának elnöke elmondta: ezt úgy képzeli el, hogy a lakosság 40 százalékát kitevő kisfogyasztók - mintegy kétmillió ember - esetében az áremelés mértéke ne haladja meg az erre az évre tervezett inflációt, azaz a 4,5 százalékot. Az úgynevezett tömbárképzésre pedig azért van szükség, mert (szemben a földgázzal) itt nincs miből létrehozni egy alapot, amiből ki lehetne fizetni a kompenzációt - mondta Podolák. Az áremelés a tervek szerint február elsejével lépne életbe, így a kormány vélhetően a héten már foglalkozik az árkorrekció kérdésével. Balla György fideszes képviselő szerint az áremelés helyett egyebek mellett inkább az áram áfáját kellene csökkenteni a jelenlegi 25 százalékról 15 százalékra.