Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kétféle áramáremelés

2005.01.21. 10:41
A kisfogyasztóknak 4,6, a nem lakossági fogyasztóknak 12 százalékkal emelkedik február elsejétől az áram ára. A gazdasági tárca 2,5 millió fogyasztó számára szociális tarifát vezet be.
Február 1-jétől új, a jelenleginél igazságosabb, a szociális szempontokat is érvényesítő villamosenergia-ár rendszert vezet be - jelentette be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Szociális tarifa

A tárca 2,5 millió lakossági fogyasztó - vagyis az összes általános tarifával rendelkező fogyasztó 51,3 százaléka - számára úgynevezett szociális tarifát vezet be. A határt a gazdasági tárca úgy alakította ki, hogy az egy átlagos háztartás áramfogyasztását fedezze. A szakértők egy ilyen típusháztartásban a világítás, a hűtőgép, a mosógép, a televízió, a rádió, a vasaló, a porszívó és a hajszárító négy fő általi szokásos használatával számoltak.

Ebben a körben február 1-étől a villamos energia árának emelkedése a várható inflációnál alacsonyabb mértékű, 4,3 százalék lesz.

A tömbtarifa bevezetésével a lakossági fogyasztókat érintő átlagos - a szociális tarifán túli fogyasztást is figyelembe vevő - ár emelkedése a tavalyi inflációval megegyező mértékű, azaz 6,8 százalék.

A nem lakossági körbe tartozó fogyasztók átlagos áremelkedése 12 százalék. Mindezt figyelembe véve a villamos energia árának átlagos növekedése 9,8 százalék. A tárca szerint a villamos energia árának emelkedését alapvetően a kőolaj és a földgáz beszerzési árának növekedése indokolja.