Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Áramvita: sztrájk lesz, sötét nem

2007.02.05. 15:21
Kedden reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a kedvezményes áramár jelentette kiváltságukat védő villanyos szakszervezetek. A sztrájk nem érinti a lakossági fogyasztást, a termelést csak a napi fogyasztás 0,15 százalékával, 200 megawattal csökkentik. Nagyobb termeléscsökkentés esetén növelik az importot, így a villamosenergia-ipari rendszerirányító cég szerint a lakosság semmiből sem érez semmit.

Hétfőn is sikertelenek voltak a tárgyalások a gazdasági tárca és a villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezetei között az ágazatban dolgozók kedvezményes tarifájáról. Az érdekvédelmi szervezetek azt szeretnék elérni, hogy július 1-jétől is megmaradjon az ágazatban dolgozó és onnan nyugdíjba ment nagyjából 65 ezer ember kedvezményes, a normál ár 37 százalékára kiterjedő tarifája.

A cégek fizethetnek, ha akarnak

A villanyosok zsebében turkálunk
Az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és további mintegy 45 ezer nyugdíjas január 31-ig kilowattóránként 13,80 forintért kapta az áramot, míg februártól a kedvezményes tarifa 14,52 forint. A lakossági átlagár 34,08 forint, ebből az általános tarifa 38,53 forint, a bojlerek és villanykályhák díja 22,92 forint kilowattóránként. A minisztérium számításai szerint egy átlagos kedvezményes tarifás fogyasztó csaknem évi 140 ezer forintos támogatást kap. A KSH adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben a nemzetgazdasági nettó átlagfizetés 106 988 forint volt, de a villamosenergia-termeléssel és -elosztással foglalkozók 162 746 forintot kerestek.

A gazdasági minisztérium érvelése szerint viszont nem vállalható, hogy évi tízmilliárd forint körüli összeget költsenek a költségvetésből erre a célra. A hétfői tárgyalások után Garamhegyi Ábel államtitkár azt mondta: a piacnyitásig fenntartják a villamosenergia-ipari dolgozóknak és nyugdíjasoknak a kedvezményes áramtarifát, míg a készülő villamosenergia-törvény bérköltségként elismeri a kedvezményt (vagyis a piaci szereplők, ha akarnak, adhatnak ilyen juttatást). Az államtitkár hozzátette: szeretnék rendezni a nyugdíjasok helyzetét is, hiszen ők abban a tudatban mentek nyugdíjba, hogy a kedvezményes tarifát életük végéig élvezhetik.

Mivel most is elmaradt a megállapodás – a minisztérium szerdára várja a szakszervezetek ajánlatát –, kedd reggel megtartják a szakszervezetek a január 17-én meghirdetett figyelmeztető sztrájkot. A keddi kétórást február 8-án egy nyolcórás munkabeszüntetés követi, míg február 12-től folyamatosan sztrájkolnak, ha addig sem sikerül megállapodni.

Tizedszázalékos kiesés

A sztrájkbizottság már korábban bejelentette, a keddi sztrájk idejére több erőmű teljesítményének 200 megawattos csökkentését tervezik. Február 8-án már 400, február 12-én 600 megawatt visszaterhelésre készülnek. Ha a sztrájkot folytatni kell, akkor az áramszolgáltatás összességében 2,5 százalékkal csökkentik. Ez azonban nem túl jelentős mennyiség: mivel a napi villamosenergia-fogyasztás 130 ezer megawatt körül van, ez 0,15-0,45 százalékot jelent.

A keddi sztrájk sehol semmiben nem fog meglátszani – legalábbis ezt ígéri a Magyar Villamos Művek leányvállalata, a villamosenergia-ipar átviteli rendszerének irányításáért felelős Mavir Zrt. A cég kommunikációs osztályának vezetője, Hunya Eszter kérdésünkre elmondta: 6-án és 8-án is normál üzemi rend lesz a Mavirnál, a termelés kieséséből egyetlen fogyasztó sem vesz észre semmit.

Bár a Mavir még nem kapott tájékoztatást arról, melyik erőmű mennyivel csökkenti a termelését, Hunya Eszter szerint a fogyasztás és a termelés egyensúlyát biztosítani tudják a meglévő tartalékkapacitásból. Ha hosszabb távra elhúzódnak a munkabeszüntetések, akkor az import növelésével ellensúlyozzák a hazai termelés kiesését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?