István, Vajk
19 °C
33 °C

Áramvita: sztrájk lesz, sötét nem

2007.02.05. 15:21
Kedden reggel kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a kedvezményes áramár jelentette kiváltságukat védő villanyos szakszervezetek. A sztrájk nem érinti a lakossági fogyasztást, a termelést csak a napi fogyasztás 0,15 százalékával, 200 megawattal csökkentik. Nagyobb termeléscsökkentés esetén növelik az importot, így a villamosenergia-ipari rendszerirányító cég szerint a lakosság semmiből sem érez semmit.

Hétfőn is sikertelenek voltak a tárgyalások a gazdasági tárca és a villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezetei között az ágazatban dolgozók kedvezményes tarifájáról. Az érdekvédelmi szervezetek azt szeretnék elérni, hogy július 1-jétől is megmaradjon az ágazatban dolgozó és onnan nyugdíjba ment nagyjából 65 ezer ember kedvezményes, a normál ár 37 százalékára kiterjedő tarifája.

A cégek fizethetnek, ha akarnak

A villanyosok zsebében turkálunk
Az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és további mintegy 45 ezer nyugdíjas január 31-ig kilowattóránként 13,80 forintért kapta az áramot, míg februártól a kedvezményes tarifa 14,52 forint. A lakossági átlagár 34,08 forint, ebből az általános tarifa 38,53 forint, a bojlerek és villanykályhák díja 22,92 forint kilowattóránként. A minisztérium számításai szerint egy átlagos kedvezményes tarifás fogyasztó csaknem évi 140 ezer forintos támogatást kap. A KSH adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben a nemzetgazdasági nettó átlagfizetés 106 988 forint volt, de a villamosenergia-termeléssel és -elosztással foglalkozók 162 746 forintot kerestek.

A gazdasági minisztérium érvelése szerint viszont nem vállalható, hogy évi tízmilliárd forint körüli összeget költsenek a költségvetésből erre a célra. A hétfői tárgyalások után Garamhegyi Ábel államtitkár azt mondta: a piacnyitásig fenntartják a villamosenergia-ipari dolgozóknak és nyugdíjasoknak a kedvezményes áramtarifát, míg a készülő villamosenergia-törvény bérköltségként elismeri a kedvezményt (vagyis a piaci szereplők, ha akarnak, adhatnak ilyen juttatást). Az államtitkár hozzátette: szeretnék rendezni a nyugdíjasok helyzetét is, hiszen ők abban a tudatban mentek nyugdíjba, hogy a kedvezményes tarifát életük végéig élvezhetik.

Mivel most is elmaradt a megállapodás – a minisztérium szerdára várja a szakszervezetek ajánlatát –, kedd reggel megtartják a szakszervezetek a január 17-én meghirdetett figyelmeztető sztrájkot. A keddi kétórást február 8-án egy nyolcórás munkabeszüntetés követi, míg február 12-től folyamatosan sztrájkolnak, ha addig sem sikerül megállapodni.

Tizedszázalékos kiesés

A sztrájkbizottság már korábban bejelentette, a keddi sztrájk idejére több erőmű teljesítményének 200 megawattos csökkentését tervezik. Február 8-án már 400, február 12-én 600 megawatt visszaterhelésre készülnek. Ha a sztrájkot folytatni kell, akkor az áramszolgáltatás összességében 2,5 százalékkal csökkentik. Ez azonban nem túl jelentős mennyiség: mivel a napi villamosenergia-fogyasztás 130 ezer megawatt körül van, ez 0,15-0,45 százalékot jelent.

A keddi sztrájk sehol semmiben nem fog meglátszani – legalábbis ezt ígéri a Magyar Villamos Művek leányvállalata, a villamosenergia-ipar átviteli rendszerének irányításáért felelős Mavir Zrt. A cég kommunikációs osztályának vezetője, Hunya Eszter kérdésünkre elmondta: 6-án és 8-án is normál üzemi rend lesz a Mavirnál, a termelés kieséséből egyetlen fogyasztó sem vesz észre semmit.

Bár a Mavir még nem kapott tájékoztatást arról, melyik erőmű mennyivel csökkenti a termelését, Hunya Eszter szerint a fogyasztás és a termelés egyensúlyát biztosítani tudják a meglévő tartalékkapacitásból. Ha hosszabb távra elhúzódnak a munkabeszüntetések, akkor az import növelésével ellensúlyozzák a hazai termelés kiesését.