Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Januártól drágul az áram

2007.10.09. 17:31
Főként a külpiaci tényezők miatt kerülhet többe az elektromos energia januártól. A gondot fokozza, hogy kapacitáshiány van nálunk is.

A Magyar Energia Hivatal 5-10 százalékos áremelést javasol a lakosságot villamos energiával ellátó egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árában 2008. januárjától - közölte Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke egy konferencián. A Népszabadság rendezvényén elhangzott az is, hogy az egyetemes szolgáltató árában a rendszerhasználati díj változatlan marad, a villamos energia nagykereskedelmi ára azonban mintegy 10 százalékkal emelkedik.

Sokan elégedetlenek

A konferencián részt vevő kereskedők és szolgáltatók kapacitáshiányról beszéltek, és a termelőkkel együtt jelentős áremelést prognosztizáltak. Szinte egyöntetűen kritizálták a villamosenergia-törvényt és annak végső szakaszban lévő végrehajtási utasításait. Felsmann Balázs, a gazdasági és közlekedési minisztérium szakállamtitkára minden erejével igyekezett tompítani az elhangzottakat, de nem igazán sikerült neki. Elmondta például, hogy a 2008 januárjától teljesen liberalizált piacon is lesz elegendő áram. Hangsúlyozta azt is, hogy nincs és nem is várható válság az árampiacon.

Az áramár jövő évi emelkedését az Index írta meg elsőként, még szeptember elején. Az elektromos energia drágulása mögött alapvetően külpiaci tényezők húzódnak meg. Hazánk importfüggő, és a környező országokban vagy kapacitáshiány lépett fel, vagy az adott állam - mint például Szlovákia - saját exportját (aminek egy része értelemszerűen magyar import lehetne) belső okok miatt korlátozza. Egy szó, mint száz: az emelkedő külpiaci árakhoz igazodó importárdrágulást indokol a nagykereskedelmi és a fogyasztói árakban.

Felsmann azóta többször megszólalt a kényes témában, és felvetette, hogy a lakossági áramár-emelkedés esetén az állam a gáznál és távhőnél már ismert árkompenzációs rendszerrel mérsékelje a rászoruló háztartások terheit.

Felsmann Balázs a mai rendezvényen emlékeztetett arra, hogy jelenleg a közüzemi árak jóval a szabad piaci árak alatt vannak. Ugyanakkor a közüzemi ár a Magyar Villamos Művek Zrt. beszerzési portfoliójának hatására messze nem azonos a piacival. Itt utalt arra, hogy az olcsónak kommunikált paksi áramárnál a piaci szereplők nem hajlandók figyelembe venni az atomerőmű historikus nyereséggörbéjét, amelyet egyetlen magánbefektető sem fogadna el. Gerse Károly, az MVM vezérigazgató-helyettese a piaci szereplők hálózati beruházásainak hiányára utalt akkor, amikor azt emlegette, hogy korábban az MVM-nek és jelenleg a Mavirnak sem jelent megtérülő beruházást a hálózat bővítése-fejlesztése, ami pedig az ellátás biztonságát szolgálja.

A liberalizált piac keveseknek lesz kedvező

Lechóczki Gábor, a Démász pénzügyi igazgatója szerint kevés szereplőnek jó a 2008. januári teljes piacnyitás. A közüzemből kényszerből kikerülők lényegében teljesen tájékozatlanok, felkészületlenek. Kifejtette, hogy senki nem marad áram nélkül, csak kérdés milyen áron. A szolgáltató ugyanis az ár alakításánál figyelembe veszi a fogyasztó kondícióit, fizetési garanciáit is.

Kiss Árpád, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnökségi tagja kifejtette: egy kedvező helyzetű fogyasztó egyetlen kapott ajánlat alapján mintegy 40 százalékos áremeléssel számolhat, ami begyűrűzik az összes termék árába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!