Klaudia
-4 °C
2 °C

Az áram ára nagyjából 5 százalékkal nőhet

2001.11.26. 11:25
Az áram ára 4,5-5,5 százalékkal nőhet a Napi Gazdaság információja szerint. A villamosenergia-törvényről idén szavaz a parlament és elképzelhető, hogy bevezetik a telefonáláshoz hasonlóan a fix 'előfizetési díjat'.
Szerdán beszéli meg a Magyar Energia Hivatal vezetője a gazdasági miniszterrel, hogy jövőre mennyivel emelkedjen az elektromos áram ára. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Hegedűs Éva, a gazdasági tárca helyettes államtitkára szerint a tervezett infláció alatti, 4,5-5,5 százalékos növelés várható.

Nem pusztán a fogyasztás után fizetünk?

A villamosenergia-törvény miatt a tarifarendszer ugyan meg fog változni, de a kisfogyasztók ebből nem fognak sokat érezni - nyilatkozta Varró László, az Energia Hivatal vezető közgazdásza. Arról még vitáznak a szakmabeliek, hogy szükség lenne-e a fix havi díj bevezetésére.

Mesterségesen alacsony árak

Azt sem döntötték még el, mi legyen az áramot olcsóbbá tévő állami támogatással. Ez jelenleg kilowattóránként nagyjából egy forint, ami a Magyar Villamos műveknek idén 32 milliárd forint veszteséget okozott, amit természetesen a költségvetésnek kell pótolnia.