Auguszta
-4 °C
2 °C

Uniós razzia magyar áramcégeknél

2006.05.17. 17:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Uniós ellenőrök jártak kedden a Magyar Villamos Műveknél (MVM) és a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt.-nél (Mavir). A Mavir vezérigazgatójának megtiltották a telefonálást, Tombor Antal pártállami módszerekkel vádolta a brüsszeli ellenőröket.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán hivatalosan megerősítette, hogy május 16-án ellenőrök keresték fel több magyarországi áramszolgáltató telephelyeit. Az előre be nem jelentett ellenőrzésekre azért volt szükség, mert az EB-nek jó oka van jogsértést gyanítani a cégeknél.

Az érintett cégek a gyanú szerint megsérthették az Európai Közösségeket létrehozó alapszerződések antitröszt intézkedéseit, amelyek tiltják a versenykorlátozó intézkedéseket, illetve a piaci erőfölénnyel való visszaélést (81. és 82. cikkelyek)

Az EB hivatalnokait a razziákon elkísérték a magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai. Az ilyen be nem jelentett ellenőrzések első lépcsőfokát jelentik a versenyellenes gyakorlat feltérképezését célzó vizsgálatnak.

Az a tény viszont, hogy az EB ilyen vizsgálatot hajt végre, nem jelenti azt, hogy a cégek megsértették az anti-tröszt szabályokat, illetve nem határozzák meg eleve a vizsgálat végeredményét, áll az EB szerdán kiadott közleményében.

Sérelmesnek tartják

Az EB budapesti képviseletének vezetője a Klubrádió Eurózóna című műsorában nyilatkozott. György Gábor szerint megalapozott a feltételezés, hogy magyar villamosipari cégek megsértették az unió szabályait. Nem feljelentés, hanem előzetes program alapján jelentek meg az ellenőrök az MVM-nél és a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Zrt-nél.

Tombor Antal Mavir-elnök a Klubrádiónak azt mondta, hogy a 7 fős bizottság számítógépeket, iratokat vizsgált át, neki pedig megtiltották, hogy telefonáljon. Hozzátette: leginkább azt tartják sérelmesnek, hogy azt brüsszeli bizottság feltételezi: az MVM vezetése titkos stratégiákat őriz arra, hogy piaci pozíciójával visszaéljen. A Mavir tájékoztatása szerint a EB Verseny Főigazgatóság vizsgálóbizottságának küldöttségét a GVH 3 munkatársa kísérte.

Domináns szereplő körmére néznek

Még öt államban
Az EU összesen hat tagállamban ellenőrizte az EU húsz legnagyobb energiacégét, mindegyik vállalat esetében az merült föl, hogy visszaéltek a piaci pozíciójukkal - írja az EuObserver. A meglepetésakciókból a francia Gaz de France, a német RWE és E.ON, az osztrák OMV és a belga Fluxys is részesült, emellett még Olaszországban és Magyarországon is jártak az ellenőrök. A széleskörű vizsgálatra azért került sor, mert az EU vezetői szerint az energiaszektorban növelni kell versenyt - ezt a törekvést Neelie Kroes versenyügyi biztos jelentette be februárban. Az EU-s szabályok szerint az Európai Bizottság a cég éves forgalmának 10 százalékáig bírságolhat, ha bebizonyosodik a piaci erőfölénnyel való visszélés ténye.

Az Európai Bizottság május 5-ei határozatában azzal indokolja a vizsgálat szükségességét, hogy az MVM vertikálisan integrált villamosenergia-ipari vállalat, amely nagyon erős piaci szereplő, lehet, hogy domináns is. A határozat rámutat: az MVM-et jogszabály kötelezi arra, hogy tárgyalja újra szerződéses partnereivel a hosszútávú szerződéseket, ezek azonban nem vezettek érdemleges eredményre.

Az EB szerint erőfölény kihasználására ad lehetőséget az is, hogy az MVM leányvállalatán, a Maviron keresztül a nagyfeszültségű villamosenergia-átviteli rendszer tulajdonosa és üzemeltetője is. A Bizottság figyelembe vette azt is, hogy értesülései szerint az MVM nagyon erős piaci szereplő az áram kis-és nagykereskedelmi piacon is, részesedése 25 százalékra becsülhető.

A határozat szerint az MVM vélhetően korlátozta és továbbra is korlátozza versenytársainak hozzáférését az alternatív forrásokhoz, egyebek között kizárólagos, hosszú távú szerződése kötésével, és valószínűsíthető, hogy ugyanez származik abból a tényből, hogy az MVM lefoglalta a határkeresztező kapacitások meghatározó részét, különösen az alacsonyabb villamosenergia-árszinttel rendelkező országok vonatkozásában. Feltételezik azt is, hogy az MVM korlátozza az áramaukciók keretében hozzáférhető árammennyiségeket.

Az EB szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja a védekezés jogát, különös tekintettel azon cégek meghallgatására, amelyek ellen bizottsági vizsgálat indult. Az ilyen versenyellenes vizsgálatok befejezésének nincsen szigorú határideje. Az eljárás időtartamát több tényező befolyásolja, például az adott ügy bonyolultsága, az érintett cégek együttműködési készsége és a védekezésre biztosított jog gyakorlása.