Szabolcs
20 °C
35 °C

Nem lesz arany a részvény

2003.10.13. 09:00
Az aranyrészvényről szóló, első körben kudarcot szenvedett törvényjavaslatot az Igazságügy Minisztérium (IM) átdolgozta, és október 21-én ismét - várhatóan végleges formában - a gazdasági kabinet elé terjeszti - tudta meg a Napi Gazdaság Török Zsuzsannától, a tárca Európai Közösségek Főosztályának munkatársától.
A pénzügyi, gazdasági és igazságügyi tárca által kidolgozott koncepció lényegében a belga aranyrészvény-szabályozást másolja le. Ennek alapján a privatizációs törvényben felsorolt állami tulajdonban lévő cégek aranyrészvényei az EU-csatlakozással törzsrészvényekké alakulnak.

Ez alól kivételt képeznek bizonyos energetikai, honvédelmi és hírközlési cégek részvényei. Ezek esetében az állam automatikusan speciális szavazatelsőbbségi részvényt kap, amelyhez azonban nem jár szavazati jog. Az állam képviselője részt vehet a társaság közgyűlésein, kérdezési és indítványozási joga van és osztalékot is felvehet, ezenkívül - az illetékes miniszteren keresztül - közigazgatási határozat formájában megvétózhatja a közgyűlés határozatait.

Az állam beavatkozhat

A törvény majdani hatálybalépése előtt számos ágazati törvény - privatizációs, koncessziós, energetikai -, valamint az érintett részvénytársaságok alapszabályai is átdolgozásra szorulnak. Az ágazati jogszabályok tartalmazzák majd az állami beavatkozások indokait és módját. Ezekben fel kell sorolni azokat az eseteket, melyek kezelése során a közrend, a közbiztonság és a közérdek biztosítása érdekében az államnak joga van a beavatkozáshoz. Megszűnik azonban az állam joga a külföldi befektetések korlátozására, az irányítótestületekben gyakorolható indokolatlan vétóra, a szavazásban való részvételre, valamint a vezető kinevezésére.