Auguszta
-7 °C
0 °C

Csúcsot dönthet az aranyár

2004.09.10. 08:30
Az alacsony kínálat és az amerikai gazdaság hanyatlása miatt elemzők az aranyár rég nem tapasztalt drágulására számítanak, ám a magyar ékszerárak előreláthatóan csökkennek majd.
Az aranyárak az idén megdönthetik az 1998-as csúcsot - jelentette ki a hét elején Jamie Sokalsky, a Barrick Gold Corp, a világ harmadik legnagyobb aranyrudakat gyártó cégének pénzügyi vezetője. Sokalsky az arany csökkenő kínálatára és az amerikai gazdaság rossz kilátásaira alapozta kijelentését. Ugyanerre számít a világ legnagyobb aranybányászati cége, a Newmont Mining Corporation elnöke, Pierre Lassonde is, aki szerint az arany unciánkénti ára a következő tizenkét hónapban 380 és 450 dollár között ingadozhat. Lassonde nem tartja elképzelhetetlennek az eddigi legmagasabb, 1998-as, 450 dolláros határ átlépését sem.

Az előrejelzéseket alátámasztja, hogy a kínai központi bank magánszemélyeknek is engedélyezni szándékozza az arany forgalmazását a sanghaji tőzsdén. Az arany világtanács (WGC) a Bloomberg által idézett jelentésében megállapította, hogy ennek következtében Kínában az arany iránti éves kereslet a jelenlegi háromszorosára, mintegy hatszáz tonnára is bővülhet.

Magyarországon olcsóbb is lehet

Reményik Kálmán, az Orex Rt. vezérigazgatója szerint semmi jele nincs jelenleg az aranypiacon annak, hogy az aranyár ekkora arányú emelkedésnek induljon. A 450 dolláros előrejelzést az elemzők túlzott pesszimizmusának tartja. Reményik szerint az aranyár a megszokott, unciánkénti 380-420 dolláros sávban marad, jóllehet a mostani, 400 dollár körüli ár is meglehetősen magasnak mondható. A kínálat kapcsán Reményik is kifejtette, hogy a bővülés lehetősége kizárható. Ezt támasztja alá az Európai Unió vezető államainak megegyezése arról, hogy nem dobnak újabb aranytartalékokat piacra. Az arany belföldi árát a piaci kereslet és kínálat viszonya mellett a dollár-forint árfolyam is befolyásolja, mivel az elszámolás alapjául minden esetben a dollár szolgál. A forint kurzusa napjainkban erősödik, a dollár gyengül, annak ellenére, hogy az elnökválasztás idején általában erősödni szokott. Így nem lehet kizárni az arany forintban kifejezett árának csökkenését sem.

Maradnak az ékszerárak

Reményikhez hasonlóan Takács József, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetsége (Maneosz) elnöke, a Victoria Ékszer társtulajdonosa sem számít nagyarányú árnövekedésre. Emlékeztet arra, hogy az utóbbi pár hétben árcsökkenést lehetett megfigyelni: az augusztus 20-ai 418 dolláros - idei legmagasabb - aranyár mára 400 dollár körülire mérséklődött. Takács számításai szerint ha az aranyár mégis 450 dollárra emelkedne, az a magyar ékszerpiacon csupán 4 százalék körüli árnövekedést okozna. A Maneosz elnöke úgy véli, hogy a kiskereskedelmi árak inkább csökkennek majd, ami leginkább azzal magyarázható, hogy az ékszer-kereskedelemben erős a verseny. Mióta tavaly eltörölték az arany fogyasztási adóját, minden kereskedő azonos feltételek mellett tud tevékenykedni, így a verseny feltételei tökéletesen teljesülnek, ez pedig lefelé nyomja az árakat. A jelenség különben jól érzékelhető a magyar ékszerpiacon: jelenleg minden ékszerkereskedő akciókat hirdet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!