Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Még az idén megszűnhet az aranyrészvény

2006.10.26. 07:43
Az unió már többször figyelmeztetett, elvileg október 20-ig kaptunk időt a közösségi joggal ellentétesnek minősített aranyrészvények megszüntetésére.

Ha az Országgyűlés megszavazza, az állam még az idén búcsút mondhat harminc gazdasági társaságnál élvezett kivételes tulajdonosi pozíciójának. A parlamenti bizottságok által e napokban tárgyalt törvénytervezet szerint nem lesz szavazatelsőbbségi részvényes egyebek között a CD Hungaryben, a Herzben és a Pickben, de még a Molban, a Magyar Telekomban vagy a Paksi Atomerőmű Rt.-ben sem. A törvény hatálybalépésével az állam elsőbbségi jogai megszűnnek, részvénye alapján egy "mezei" tulajdonosi szavazata lesz, nem több.

Az aranyrészvényre vonatkozó rendelkezések ellentétesek a közösségi joggal, mert alkalmasak a tőke szabad áramlásának a korlátozására. Magyarország a csatlakozási tárgyalások során kötelezettséget vállalt arra, hogy a privatizációs törvény szabályait összhangba hozza a közösségi joggal. Hiába készült el a törvényjavaslat 2004 tavaszára, a parlamentnek nem volt sürgős megszavaznia. Az Európai Bizottság a mulasztás miatt jogsértési eljárást indított hazánk ellen, és október 20-ig adott határidőt az intézkedésre.

Érdekesség, hogy a korábbi tervezet elnézőbb volt, néhány cégnél meghagyta volna az állami beavatkozás lehetőségét. A mostani javaslat szerint az állam esetleges többletjogosítványaival ezentúl nem tulajdonosként, hanem kizárólag hatósági jogkörben élhet.