Ferenc
10 °C
29 °C

Ismét gond van az aratással

2005.08.11. 09:38
Nincs igazán hely a kukoricának, pedig a csapadékos időjárásnak köszönhetően bőséges a termés. Gyakorlatilag megismétlődnek a tavalyi raktározási gondok.

Lényegében befejeződött az aratás, itt-ott vannak már csak kisebb betakarítatlan területek, derül ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) adataiból. Augusztus elejére végeztek az őszi árpával, csaknem 174 ezer hektárról több mint 707 ezer tonnát vágtak le. Felgyorsult az őszi búza aratása, a terület 93 százalékáról takarították már be a hektáronként átlagosan 4,6 tonnás hozamú termést. A minőség változó: a csapadék miatt az esésszám térségenként és gazdaságonként is ingadozik, a jellemző érték 180-280 közötti. Jelentős az ingadozás a sikértartalomban is, s rosszabb minőséget okoz a gyenge "terülési" érték. A fehérjetartalom a tavalyihoz hasonlóan 12 százalék körüli. Az eddig vizsgált tételek alapján az étkezési, illetve a takarmányminőség aránya országosan 50-50 százalék. A rozs 71, a tritikálé 78, a tavaszi árpa 83 és a zab 67 százalékát aratták le, a már betakarított kalászosok össztermése a búzával együtt több mint 6,7 millió tonna.

Kicsi árak

Augusztus elején az étkezési búza 22 800 forintos tőzsdei elszámolóára 1690 forinttal volt alacsonyabb szeptemberre, mint egy évvel korábban, pedig az előző két hét alatt 1400 forintot emelkedett. A takarmánybúza 17 900 forintos tőzsdei jegyzése szeptemberre 100 forint körül erősödött, az egy évvel korábbinál azonban így is 4010 forinttal alacsonyabb. A takarmányárpa szeptemberi jegyzése 1000 forinttal, 21 000 forintra csökkent egy év alatt, a gyengülés csak az előző két hét távlatában 200 forintos. A takarmánykukorica ára - lényegében az ótermésé - 300 forinttal lett alacsonyabb a két héttel korábbihoz képest, az egy évvel ezelőttinél viszont 790 forinttal magasabb. Más kérdés, hogy az utóbbi napokban az új termésű kukorica jegyzései 22 000 forint alá csökkentek a Budapesti Árutőzsdén, a piac a várhatóan bő termésre, illetve a raktározási nehézségek miatti gyors eladási kényszerre számítva árazza be az új termést egyre lejjebb.

A belföldi piacon a malmi minőségű búza ára tonnánként 18 000-22 000 forint, ez megszilárdulni látszik - vélik az FVM szakértői. A jó minőségű magyar búza iránt elsősorban a bosnyák vevők érdeklődnek. A takarmánybúza ára (minimális érdeklődés mellett) nagyon alacsony, 15 000-17 000 forint tonnánként. E termény piaci helyzetét javíthatja a takarmányozási célra történő vásárlás közraktári támogatásáról szóló FVM-rendelet; a várhatóan augusztus 15-étől hatályba lépő intézkedés nem csak a kukoricára vonatkozik majd. A szaktárcánál szorgalmazzák, hogy az állattenyésztők minél több terményt vásároljanak fel kamattámogatott hitellel.

Raktárgondok

Az intervenciós felvásárlás a július 31-i határidőig befejeződött, mind a 4 026 900 tonnányi felajánlott tételt beszállították, a pályázat útján értékesített 218 ezer tonna áruból azonban csak 138,2 ezer tonnát tároltak ki, derül ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adataiból. Az intervenciós tárolásra elfogadott raktárkapacitás 4 906 100 tonna, és a hivatal ebből 2 802 700 tonnára "A" típusú, 1 597 400 tonnára "B" típusú raktárszerződéssel, 505 900 tonnára pedig "C" típusú közraktári, a közraktári jegy lejártáig érvényes, határozott idejű szerződéssel rendelkezik. Az FVM az EU-val együttműködve fel kívánja gyorsítani a gabona kiszállítását, ám azt az agrártárcánál is elismerik, hogy a Portugáliába meghirdetett 200 ezer tonnányi magyar intervenciós gabona értékesítése továbbra sem indult be, bár az MVH az Európai Bizottság által előírt feladatait teljesítette, és megtörtént a tételek kijelölése is.

Az EU jogszabályai szerint ezután a portugál kifizető ügynökségnek kell gondoskodnia arról, hogy az áru 2005. december 31-ére eljusson a portugál állattenyésztőkhöz. Emellett július 28-i ülésén a Gabona Irányító Bizottság Brüsszelben elfogadta 80 ezer tonnányi magyar intervenciós gabona értékesítését. Ebből 4800 tonna kukorica a belpiacra, 41 406 tonna kukorica Spanyolországba, 33 224 tonna búza az EU-n kívüli országokba kerül. A négymillió tonnás intervenciós gabonakészletből 1,5 millió tonnára már van keretmegállapodás az EU-val, és az unió vállalta, hogy a fennmaradó 2,5 millió tonnát is folyamatosan kiszállítja.

Nem kukoricáznak

Az agrártárca legalább 8 millió tonnára várja a kukoricatermést idén, ez körülbelül megegyezik a tavalyival. Az esős időjárás kedvezett a kukoricának, ami szakértők szerint azt vetíti előre, hogy míg a kalászosok elférnek valahogy a hazai raktárakban, a kukoricának nem lesz elég helye, még az időközben belépő néhány százezer tonnányi új tárolókapacitással együtt, illetve az addig felszabaduló tárolóhelyeket figyelembe véve sem. A kormány mindenesetre kettő plusz kettő éves tárolási szerződést köt a raktárak tulajdonosaival a tárolásra. Az első két évben tonnánként 359 forintot, a második két évben pedig további 90 forintot fizetnek a tulajdonosoknak. Az agrártárca egyik vezetője szerint ugyanakkor a magyar kukoricának biztos helye van az EU-ban, mivel a közösség 28 millió tonnás gabonahiányra számít az aszály miatt, s különben is mindig kukoricaimportőr volt.

Spanyolországba például első lépésben előreláthatóan 100 ezer tonna kukorica és 200 ezer tonna étkezési búza kerülhetne. A tárolási kapacitások azonban akkor is szűkösek maradnak, ha időközben megindul az export - vélik kereskedelmi szakértők. Jelenleg is folynak szállítások (például Olaszországba), de ezek nem számottevőek, és a gabonatároló-építési program nyomán létrejövő összes, 2,5 millió tonnányi új kapacitás sem valósul meg a közeljövőben.