Gusztáv
-4 °C
1 °C

'Az Orbán-kormány a felelős az áremelésekért'

2003.01.10. 18:27
A lakossági fogyasztók május 15-től 12 százalékos gázáremelésre és február elsejétől 8,7 százalékos villamosáram-emelésre számíthatnak - döntötte el a kormány pénteki ülésén. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az inflációt meghaladó emelést azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány a választások előtt nem tartotta be a lefektetett árszabályozási rendet és nem biztosította a költségarányos árakat.
Ebben a fűtési szezonban már nem, május 15-től azonban a lakossági fogyasztók körében 12, a nagyfogyasztók esetében pedig 15 százalékos egyszeri áremelésre kerül sor - döntött a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette azt is, hogy február elejétől emelkedik a villamos energia ára is. A mintegy tízszázalékos átlagos emelés ebben az esetben sem egyformán érinti a fogyasztókat. A lakossági átlagár 8,7 százalékkal emelkedik.

MOL: Az áremelések nem fedezik a beszerzési árakat
A MOL megnyugvással fogadta, hogy a kormány döntése elmozdulást jelent a jelenlegi gáztörvényben foglalt árképzési elvek betartása felé. Ugyanakkor a bejelentett emelés mértéke és időpontja még nem teszi lehetővé a megnövekedett import beszerzési árak fedezését - áll a cég közleményében. A MOl fontosnak tartja a kormány azon döntését, hogy az új gáztörvény tervezetének parlament elé terjesztésével véglegesen meg kívánja teremteni a piaci szabályok érvényesülésének feltételrendszerét. A MOL számításai szerint ennek keretében megfelelő szabályozási technikával biztosítható, hogy a jövőben a fűtési célú lakossági gázárakat az inflációhoz igazodó mértékben kelljen változtatni és még jelentős piaci áremelkedés esetén is érvényesüljön a gáztörvényben foglalt azon előírás, hogy a költségek megtérüljenek és a biztonságos ellátáshoz szükséges beruházások fedezete megteremtődjön.
Nehéz helyzetben az MVM

A szóvivő mind a két áremelésért az előző kormányra hárította a felelősséget. Utalt arra, hogy a kormány pénteki ülésén részt vett az Energia Hivatal elnöke is, aki szerint az Orbán-kormány politikai okokból a ciklus végén levette napirendről a lakossági gázáremelést. A villamos energia árának emelését Gál J. Zoltán azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány a választásokat megelőzően a törvényi szabályozás ellenére nem tartotta be a lefektetett árszabályozási rendet és nem biztosította a költségarányos árakat. Ennek eredményeként viszont mára igen nehéz helyzetbe került a Magyar Villamosművek Rt., ami veszélybe sodorta az ország jövőbeli biztonságos áramellátását.

A kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy március 31-ig kidolgozza azt a támogatási rendszert, ami a hátrányos helyzetűeknek segít az új lakossági villany- és gázárak kifizetésében.

Érd és Budapest között díjtalan az M7-es

A kormány döntése értelmében a korábbi terveknek megfelelően január 15-től az M3-as új szakaszát és az M7-es autópályát a járművek díjfizetés ellenében vehetik majd igénybe. Ezzel párhuzamosan határozott a kabinet arról is, hogy az éves matrica szintén ettől az időponttól lesz érvényes a kibővített autópályahálózatra 2004. február 15-ig.

A matricák érvényességi ideje módosul, a heti matrica 10 napig lesz érvényes, azaz 2 hétvégét foglal magába, a havi matrica pedig nem egy naptári hónapra, hanem a vásárlást követő 30. nap végéig lesz használható. A kormány szándéka szerint a Budapest környékén lakó ingázók az M7-est az eddigi feltételek mellett használhatják majd. A díjrendszer csak az érdi csomóponttól lesz érvényes, Érd és Budapest között az M7-es használata továbbra is díjtalan maradt.

"Véget ért a kormányzati bújocska"

A Fidesz véleménye szerint a kormány nyolc hónapon keresztül próbálta cáfolni az energiaárak drasztikus emelkedésének lehetőségét, de a kabinet pénteki ülésével véget ért a nyolchónapos "kormányzati bújócska" időszaka. Varga Mihály frakcióvezető-helyettes pénteken az MTI-nek kijelentette, a kabinet döntése arról szól, hogy a villamos energia ára az infláció mértékét kétszeresen, a gáz ára pedig háromszorosan meghaladó mértékben emelkedik.

"Nem erről volt szó: Medgyessy Péter, Kovács László és Lendvai Ildikó egymást túllicitálva ígérte, hogy nem lesz a gázáraknál fogyasztói áremelés "- mondta Varga, hozzátéve, hogy most olyan árnövekedésre kerül sor, amire öt éve nem volt példa. Ez ellen, véleménye szerint, az emberek nem tudnak védekezni, és ez a fogyasztói áremelés mindenkit érint majd, azokat is, akik sem villamos energiát, sem gázt nem használnak. Nyilatkozatában Varga Mihály kitért arra, hogy a kormánydöntés alapján drasztikus úthasználati díj-növekedésre is lehet számítani.