Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hét százalékkal nőttek az árak

2004.05.11. 11:42
A múlt hónaphoz képest 0,3, tavaly áprilishoz viszonyítva 6,9 százalékkal növekedtek az árak az elmúlt hónapban - derül ki a KSH jelentéséből. Egy hónap leforgása alatt olcsóbb lett a tojás, a tej és a szalámi, drágább a cigaretta és a csirkehús.
A múlt hónaphoz képest 0,3, tavaly áprilishoz viszonyítva 6,9 százalékkal növekedtek az árak az elmúlt hónapban - derül ki a KSH jelentéséből. Egy hónap leforgása alatt olcsóbb lett a tojás, a tej és a szalámi, drágább a cigaretta és a csirkehús.

Drágább a kolbász Az idei év első négy hónapjában az összesen 4,2%-os fogyasztói áremelkedés 45 százalékát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.. Márciusról áprilisra már "csak" 0,3 százalékkal emelkedtek az árak, sőt, a havi bontást tekintve az élelmiszerek még olcsóbbak is lettek 0,1 százalékkal, ám összességében egy évvel ezelőtt közel 7 százalékkal olcsóbban vásárolhattunk. Márciusról áprilisra olcsóbb lett a a tej ( - 1,8%), a sajt ( - 1,7%), a szalámi, sonka ( - 1,5%), a tejtermékek, a liszt, dara és a csokoládé, kakaó ( - 1,3%). Növekedett ugyanakkor a baromfihús (2,5%), az alkoholmentes üdítőitalok (1,2%) és a párizsi valamint a kolbász (1,1%) ára.

Csak látszólag csökkent az autófenntartás költsége

A ruházkodási termékek árai - az előző hónaphoz hasonlóan - az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások szintén átlag feletti mértékben drágultak. A dohányáruknál fokozatosan megjelennek a januári jövedékiadó-emelést tükröző magasabb árak, így a cigaretták áprilisban átlagosan 7,2%-kal kerültek többe, mint egy hónappal azelőtt. A szolgáltatások közül a postai díjtételek (a március 16-i drágulás áthúzódó hatásaként) 9,8%-kal, az üdülési szolgáltatások árai 3,2%-kal, a társasházi közös költségek 1,9%-kal nőttek. Mivel az M5-ös autópálya március közepétől került be a matricás rendszerbe, ennek az áprilisra is áthúzódó hatása miatt a gépkocsi-kölcsönzés, parkolás csoportnál, melybe az autópálya használati díj is tartozik, 7,7%-os árcsökkenés következett be.

Átlagon felül Egy év alatt, 2003. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 6,1%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a liszt, dara 39, a kenyér 19, a péksütemény 18, a cukrászáru, fagylalt, az eszpresszókávé és a tojás mindegyike 13, a baromfihús és a munkahelyi étkezés 11-11, az éttermi és az iskolai étkezés egyaránt 10 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a szalonna (4%) és a sertészsiradék (3%) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. áprilisban. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. Az elektromos energia 22, a dohányáruk 21, a vezetékes gáz 19, a távfűtés pedig 13 százalékkal került többe, mint 2003. áprilisban.