Ágnes
-1 °C
2 °C

Az állam megveszi a Sportarénát

2003.07.29. 12:19
Az állam újabb 2,3 milliárd forintot költ a francia Bouygues cég által épített Budapest Sportarénára. Igaz, ezért a pénzért legalább a birtokába kerül a sportlétesítmény tulajdonjoga. Arról egyelőre nincs szó, hogy az üzemeltetési jogot is megvegyék a francia cégtől, amely a sportaréna mellett Európa legdrágább autópályájának, az M5-ösnek az üzemeltetője is.
Az idei költségvetési tartalék terhére 2,3 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre az állam a Budapest Sportaréna beruházására létrehozott társaságban - közölte Görözdi György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium miniszteri biztosa.

A franciák 2,3 milliárd forintot kapnak

A sporttárca ezzel teljesíti fizetési kötelezettségét a részben tulajdonában lévő Rendezvénycsarnok Ingatlanfejlesztő és -kezelő (RIK) Rt.-vel szemben, amely így folytathatja a sportcsarnok építéséhez felvett hitel törlesztését. A RIK Rt. az arénát építő francia Bouygues Batiment International és a magyar állam közös projekttársaságaként jött létre. Ennek elsőbbségi részvényeiért a Bouygues eddig 7,7 millió eurót fizetett.

A kormány július 17-én rendeletben döntött a RIK 100 százalékos tulajdonjogának megszerzéséről, így a franciák tulajdonrészének kivásárlásáról - közölte Görözdi. A lépés nyomán egyértelműen elválnak a tulajdonosi és az üzemeltetési jogok, mely utóbbiak felett a tisztán Bouygues-tulajdonban lévő Aréna Üzemeltető Rt. rendelkezik. A RIK Rt. hiteleinek kezelését takarékossági okokból az Államadósság Kezelő Központ veszi át - mondta a miniszteri biztos.

Az üzemeltetési jog megszerzéséről nincs szó

Az aréna kizárólagos tulajdonjogának megszerzéséről tavaly október óta folytak a franciákkal a tárgyalások, és a végső egyezség szerint a korábbi részvényjegyzések érvénytelenítésével zajlik majd a kivonulás. Az eredeti konstrukcióhoz képest változások történtek az üzemeltetési szerződésben is: a korábbi húsz helyett nyolcéves moratórium van a szerződés felmondására, és a sporttárca évi 26 napon szervezhet ingyenesen eseményeket a csarnokban.

Ezeken a napokon az Aréna Rt.-nek legalább 72 millió forint értékben kell szolgáltatásokat biztosítania a rendezőknek. A kormány célja a rendeletekkel a szerződések átláthatóságának megteremtése volt. Arról egyelőre nincs szó, hogy a tulajdonjog után az aréna üzemeltetési jogát is megszerezze az állam - mondta Görözdi György.