Emma
-2 °C
6 °C

A forintot a kamatemelés sem erősítette

2003.06.19. 12:54
Úgy tűnik, mit sem ért a reggeli kamatemelés. A forint átmeneti erősödés után lényegében a szerdai áfolyamon zárt. A kereskedelmi bankok reggel csökkentették az euró árát, ám meglehet, hogy ez elhamarkodott lépés volt. A kereskedők péntekre ismét gyengülést várnak. Az újabb kamatemelés sem elképzelhetetlen.
Csütörtökön fél négykor 264,00/50 forinton állt az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, alig 0,40-0,50 forinttal olcsóbban, mint szerdán délután. A piacnyitás előtt váratlanul bejelentett, azonnali hatályú kétszáz bázispontos jegybanki alapkamat emelés egyelőre csak arra volt elég, hogy a forint árfolyamesését megállítsa, az erősödés még várat magára - jelentette a távirati iroda.

További gyengülés, újabb kamatemelés?

Csütörtökön is az euró vásárlása határozta meg a kereskedés menetét. A dealerek azonban nem tartják valószínűnek, hogy tőkeerős szereplők számottevő euró eladásra készülnének, és ezzel lejjebb vinnék a közös valuta árfolyamát. Sőt félő, hogy pénteken, amikor a német és az osztrák piacok újra kinyitnak, folytatódik a forinteladás, további erősödik az euró - mondják.

A kereskedők a hét további részében sem várnak 260-270 forintnál gyengébb euró árfolyamot a devizapiacon. Félő, hogy az alacsony likviditása miatt sérülékeny és hisztérikus piacon az MNB további kamatemelésbe is belehajszolható - véli néhány kereskedő az MTI szerint.

Zűrzavar a forintpiacon

A csütörtököt az ideges összevisszaság és a kapkodó kereskedés jellemezte. Reggel az árfolyam rövid időre olyannyira meggyengült, hogy az euró 270 forint fölé drágult. A délelőtt során az európai közös pénzzel 261,75 és 270,25 forint közötti, mintegy nyolcforintos sávban kereskedtek. A forint pozíciója 4,78 és 7,30 százalék között ugrált.

Noha a reggeli csúcsárfolyamához képest délig mintegy öt forinttal gyengült az euró, a délelőtti kereskedés alatt egyszer sem volt 260 forintnál olcsóbb a közös valuta. Háromnegyed tízig csak a szerdai zárószintet közelítette meg, és végül komoly kilengések után nagyjából azon az értéken is zárt.

A jegybank álláspontja szerint az inflációs célok teljesítéséhez 250 forintos euróár kellene. A kormány álláspontja szerint a 250-260 forintos euróár szolgálja megfelelően a jegybankkal közösen vallott, inflációcsökkentő és stabilitásőrző gazdaságpolitikai célokat.

A hivatalos kereskedés csütörtökön a jegybank 200 bázispontos kamatemelésének hírével indult. Ez annak ellenére meglepetésként érte a piacot, hogy napok óta számítottak a jegybanki kamatemelésre. A mérték és az időzítés azonban felkavarta a kedélyeket, különösen azért, mert az elemzők többsége legfeljebb száz bázispontos emelést várt.

A 270 forintos euróár miatt emeltek kamatot

A dealerek úgy tudják, hogy a jegybank azonnali hatályú, nagymértékű kamatemelését közvetlenül az váltotta ki, hogy csütörtökön reggel a hivatalos kereskedési idő előtt 270 forintra emelkedett az euró jegyzése - közölte a távirati iroda. Ez 4,78 százalékos forintpozíciót jelentett a sáv erős oldalán.

A nap további részében is 260 és 270 forint között várják a közös valuta árfolyamát a sérülékeny piacon. A kamatemelés - mint eszköz - nem megfelelő a forint erősítésére a kereskedők szerint, nem helyettesíti a valóságos intervenciót.

A dollárhoz képest alig változott a forint jegyzése. Az amerikai valuta 226,70 és 228,50 forint közötti ingadozás után délután 226,70/227,20 forinton állt.

Elszámolták magukat a bankok?

A kereskedelmi bankok gyorsan reagáltak a csütörtök reggeli kamatemelésre: a nap folyamán csökkentették euróáraikat. A Konzumbank 274,0748 forinton, a Budapest Bank 275,79, az ÁÉB 271,63 forinton rögzítette az euró csütörtöki eladási árfolyamát. Ezt a nap folyamán három-négy forinttal mérsékelték.

A Konzumbankban délelőtt 3,80 forinttal 270,2410 forintra, a Budapest Bankban 3,92 forinttal 271,87 forintra, az ÁÉB-ben 2,89 forinttal 268,55 forintra csökkent az euró eladási árfolyama. Elképzelhető azonban, hogy a pénzintézetek újabb korrekcióra kényszerülnek, hiszen a bankközi piacon délre ismét gyengült a forint.

A londoni elemzők bizakodnak

Londoni befektetési elemzők szerint a csütörtöki két százalékpontos jegybanki kamatemelés jó eséllyel elégséges lesz a forint visszaerősítéséhez, jóllehet a makromutatókkal kapcsolatos alapvető aggályok megmaradtak a piacon. Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának alelnöki rangú feltörekvő piaci elemző közgazdásza azt mondta: az utóbbi néhány nap fejleményei után világossá vált, hogy a szóbeli intervenció ideje lejárt, és "a szavakat cselekvésnek kell felváltania" - közölte az MTI. A két százalékpontos kamatemelés ennek a felismerésnek a demonstrációja - tette hozzá.

Gable szerint az MNB-nek nagyon óvatosnak kell lennie a további esetleges kamatemelésekre való utalásokkal, nem szabad azt a benyomást keltenie, hogy hamarosan újabb emelés lesz, mert akkor a befektetők elkezdenek arra játszani. A DB vezető elemzője szerint a forint alapvető belső értéke 250-255-höz közelebbi árfolyamot indokol a jelenleginél, és várható is, hogy a valuta visszatér ezekre a szintekre.