Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Leszavazták az árfolyamnyereség-adót

2004.11.03. 07:11
A két ellenzéki párt és az SZDSZ leszavazta az MSZP árfolyamnyereség-adóról szóló indítványát. A tőzsde elnöke szerint a józan ész győzött.
Az Országgyűlés az MSZP eredeti javaslatával szemben elfogadta azt a két módosító indítványt, amelynek eredményeképpen mégsem emelkedik a jelenlegi 0 százalékról 25 százalékra az árfolyamnyereség-adó. Az SZDSZ és az MDF javaslatait néhány szocialista képviselővel együtt a másik három párt képviselői támogatták.

Nem a tőzsde, hanem a józan ész győzött - kommentálta a parlamenti szavazás végeredményét Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. A BÉT az utóbbi időben komoly - és láthatóan sikeres - lobbizást folytatott azért, hogy ne szülessen meg a hazai értékpapírpiacot hátrányosan érintő döntés. A mostani szavazás szerint ráadásul az cégeknek a értékpapír eladása után sem kell arányosítani az áfát.

A tőzsde és más szakmai szervezetek többször is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a hazai lakossági megtakarítások kedvezőtlen szerkezetén tovább rontana a árfolyamnyereség-adó bevezetése, s a pénzügyi tárca érvrendszerével ellentétben - amely szerint viszonylag keveseket érintene az adó - a befektetési alapokon és a nyugdíjpénztárakon keresztül több millió ember megtakarításainak hozamát csökkentette volna az adó. Ráadásul a remélt költségvetési extrabevétel minimális lett volna - alig 2-3 milliárd forint -, ennek sokszorosára rúgott volna azonban az adó által okozott kár.