Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vita a kormánypártok között az árkommandó miatt

2005.07.01. 13:59
Nem értenek egyet a koalíciós partnerek az árkommandó kérdésében. A miniszterelnök ellenőrizné az árakat, az SZDSZ szerint azonban árkommandó ötlete a szocialista évek rossz emlékeit idézi.
Havi ötezer forint megtakarítást jelent egy átlagos család esetében a legfelsőbb áfakulcs csökkenése - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint mivel a tavalyi áfacsökkentés hatása nem jelent meg az árakban, januártól szükség lesz intézkedésekre ahhoz, hogy az öt százalékpontos áfacsökkentés megjelenjen az árakban.

Francia példa

Ennek érdekében a kormány árkommandó létrehozását tervezi. Gyurcsány Ferenc a Pénzügyminisztérium, a gazdasági tárca, a fogyasztóvédelem és az APEH számára is feladatokat fogalmazott meg az áfa-csökkentés árakba történő beépülése érdekében - tudósít a távirati iroda.

A miniszterelnök szerint "két olyan példa is van a közelmúltból, amelyben az árak ellenőrzésére dolgoztak ki átfogó programot egyes uniós tagországok". Példaként említette az euró bevezetésekor történt átfogó árellenőrzést, illetve a tavalyi francia beavatkozást. Azt kérte a Pénzügyminisztériumtól, hogy vizsgálja meg ezeknek a programoknak a pontos tartalmát, következményét és társadalmi hatását.

Koalíciós feszültség

A kisebbik koalíciós partner azonban nem ért egyet a tervekkel. Az SZDSZ nem ért egyet árkommandó létrehozásával, és kéri a kormányt, keressen más, piacbarát megoldást. A párt szerint szabad piacgazdaságban nem az állam, és nem a kormány feladata, hogy meghatározza és ellenőrizze az árakat.

A liberálisok azt sem támogatják, hogy az állam különböző feketelistákat hozzon létre. Az árkommandó ötlete a szocialista évek rossz emlékeit idézi - tudatta közleményével a párt.